Den skriftlige beretning
Kære delegerede
Start lige med at tænke tre år tilbage. Vi havde lige lagt de sidste coronarestriktioner bag os, Rusland havde netop invaderet Ukraine, og Donald Trumps første periode som præsident var fortid.
For slet ikke at tale om Danske Banks nye domicil, der stadig var en byggeplads, og kollegerne i Brabrand, der endnu ikke var rykket ned på havnefronten i Aarhus, ligesom mange af vores øvrige kolleger også har flyttet fysisk arbejdsplads de seneste tre år.
Siden den seneste generalforsamling i 2022 har banken også rykket sig. Carsten Egeriis er ikke længere ny som CEO, og Infosys er blevet en fast samarbejdspartner.
Der var også mørke skyer over banken. En milliardstor bøde var på vej, hvilket satte banken – og dermed os medarbejdere – i en ubehagelig venteposition.
Nu er bøden betalt, og banken er på vej videre. Det betyder dog ikke, at alt er rosenrødt. Vi hører i vores tætte kontakt med jer tillidsrepræsentanter om stigende arbejdspres, ligesom afskedigelsesrunder desværre også har været på dagsordenen.
Op i helikopteren
Jeg vil dog også bruge denne lejlighed til at sætte mig op i helikopteren og give et mere overordnet perspektiv på finanssektoren.
I løbet af foråret har jeg og øvrige kredsbestyrelsesmedlemmer deltaget i en række generalforsamlinger i andre kredse, som også er en del af Finansforbundet. Fra første hånd har vi hørt om tingenes tilstand i blandt andet Nordea, Nykredit og Kreds Øst set fra medarbejdernes perspektiv.
Og jeg må bare sige: Vi står et godt sted sammenlignet med andre pengeinstitutter.
Dette bliver dog ikke en sovepude for os i Finansforbundet i Danske Bank, hvis og når banken ikke lever op til indgåede aftaler. I det arbejde spiller I som tillidsrepræsentanter en afgørende rolle som vores lokale øjne og ører.
Skriftlig beretning og videoer
Herunder følger den skriftlige beretning, som er suppleret af fire videoer. Kredsbestyrelsesmedlemmerne har selv produceret de fire videoer med et klart oplæg:
På to minutter skal de fortælle om det fedeste, de har lavet de seneste tre år med det benspænd også at skulle fortælle, om noget de ikke er lykkedes med.
Jeg håber, I tager godt imod videoerne og den skriftlige beretning, og jeg glæder mig til at se jer på generalforsamlingen, hvor I også vil høre den mundtlige beretning fra formandskabet i Finansforbundet i Danske Bank.
På kredsbestyrelsens vegne
Kirsten Ebbe Brich
Formand, Finansforbundet i Danske Bank

Den skriftlige beretning
I Finansforbundet i Danske Bank arbejder vi på følgende kerneopgave:
At skabe et fundament, som muliggør, at alle medlemmer af Finansforbundet i Danske Bank lykkes i deres arbejdsliv.
Kerneopgaven er delt op i fire underpunkter indenfor:
- Trivsel
- Kompetence
- Organisation
- Relevans
Kredskontoret har frem til generalforsamlingen bestået af 10 kredsbestyrelsesmedlemmer og 5 personer i sekretariatet.
I forbindelse med generalforsamlingen ændres antallet af kredsbestyrelsesmedlemmer fra 10 til 8.
I samme ombæring er det aftalt at ansætte en ekstra person til sekretariatet som fremover vil bestå af seks personer.
Sekretariatet varetager blandt andet opgaver indenfor:
- Juridisk sparring og rådgivning af medlemmer og tillidsrepræsentanter
- Politisk rådgivning af kredsbestyrelsen
- Kommunikationsrådgivning og produktion af indhold til blandt andet hjemmeside og nyhedsbreve
- Administrative opgaver
Arbejdet i både kredsbestyrelse og sekretariat er vidt forgrenet ind mod både banken og Finansforbundet centralt.
Vi har også et tæt samarbejde med jer tillidsrepræsentanter qua vores kontaktpersonstruktur og er dermed orienteret om forholdene i alle forretningsområder i banken.
Alt det taler ind i fastholdelse af medlemmer ved at skabe værdi for det enkelte medlem og kunne tilbyde kompetent og relevant rådgivning ved hjælp af et indgående kendskab til bankens forhold.
Sideløbende lægger vi også mange ressourcer i at blive flere medlemmer af Finansforbundet i Danske Bank.
Vores hverveindsats er systematisk bygget op. Vi kontakter alle nyansatte i banken med henblik på et medlemskab og i perioder kører vi også mere koncentrerede indsatser i specifikke forretningsområder, ligesom vi bruger vores medarbejderevents og julequiz som katalysator i vores hverveindsats.
Vi følger udviklingen i vores *organisationsprocent tæt, og heldigvis går udviklingen i den rigtige retning. Vi begyndte at analysere tallene i detaljer i november 22.
Vores organistionsprocent over tid:
-
- November 2022: 63,5 %
- November 2023: 65,3 %
- November 2024: 66,3 %
- April 2025: 66,7 %
(*Organisationsprocent: Den andel af de ansatte i Danske Bank ansat i Danmark, der er medlem af Finansforbundet.)
Siden den seneste generalforsamling har vi forhandlet to virksomhedsoverenskomster med banken.
Resultatet af de to overenskomster er vi meget tilfredse med.
Vi ved, at rigtig mange har et skarpt fokus på lønudviklingen. Derfor er vi også glade for, at det er lykkedes os at forbedre reallønnen i perioden.
Vi har dog også fokus på andre elementer end løn. Særligt har vi i forbindelse med OK25 haft fokus på ’Plads til det hele liv’. Det blev til en række forbedringer til forskellige livssituationer. Samlet set giver det en række positive ændringer i ansættelsesforholdene, som vi håber, at I og medlemmerne vil benytte fremover.
En ting er, hvad vi opnår i en forhandling. En anden ting er, hvilke forringelser vi afværger. Ligesom vi har en række krav og ønsker til en forhandling, har modparten naturligvis også forberedt sig.
Derfor er det lige så væsentlig, hvad vi som fagforening har fastholdt eller undgået. Vi afslører nok ikke for meget ved at sige, at banken meget gerne vil have flere på jobløn samt at en større del af den samlede lønpulje skal allokeres til individuel løn.
Vi har i begge forhandlingsforløb oplevet, at banken er gået ind i forhandlingerne med et åbent mindset og et reelt ønske om at forbedre forholdene som ansat i Danske Bank. Klimaet i forhandlingslokalet og tonen, når vi taler sammen, har båret præg af gensidig respekt og en forstående for de roller, vi hver især bringer ind i lokalet.
Der er selvfølgelig også områder, hvor vi ikke ser ens på tingene, og hvor det blev intenst. Fx når det kommer til forholdene for ansatte på individuel kontrakt.
Vi havde et dybfølt ønske om at inddrage forhold for ansatte på individuel kontrakt i overenskomstforhandlingerne. Men det blev kontant afvist af banken med det argument, at disse forhold skal aftales individuelt og ikke kollektivt.
Det er vi ikke enige i. Vi ved, at i omegnen af 20 procent af de ansatte i Danske Bank er ansat på en individuel kontrakt. Derfor mener vi også, at forholdene for den gruppe skal ind på overenskomstbordet og forhandles kollektivt. Banken er af en anden holdning.
Når frustrationerne over bankens holdning har lagt sig, er arbejdet med at rådgive og hjælpe ansatte på individuel kontrakt på et helt andet og mere professionelt niveau end det var i 2022. I dag er vi bedre gearet til at hjælpe og rådgive denne gruppe af medlemmer.
Det daglige arbejde med at rådgive medlemmer på individuel kontrakt vil vi fortsat prioritere højt sideløbende med, at vi forsøger at overtale banken til at indgå i en dialog om kollektive aftaler til den medarbejdergruppe.
Områdetillidsrepræsentanter
Tre gange om året samler vi vores områdetillidsrepræsentanter til OTR-møde. Her videndeler vi på tværs af organisationen, og OTR’erne bliver klædt på til deres OTR-opgave.
OTR-møderne er en god platform for os i Finansforbundet i Danske Bank i forhold til at kunne informere til OTR’erne og dermed videre ud til TR’erne om det arbejde, vi laver i Finansforbundet i Danske Bank.
Det er også på OTR-møderne, vi får feedback på det arbejde, vi laver, og vi indgår i dialoger om, hvad vi skal arbejde for, samt hvor vi kan optimere vores arbejde og samarbejde med hinanden.
Det er også fra OTR-skaren, vi henter delegerede til landsmødet i Finansforbundet, som foregik i september 2023.
Tillidsrepræsentanter
Vores kontaktpersonstruktur, hvor alle tillidsrepræsentanter har to faste sparringspartnere i kredsbestyrelsen, sikrer, at vi har en jævnlig kontakt med alle tillidsrepræsentanter.
Derigennem er vi også opdaterede på eventuelle lokale udfordringer med fx arbejdspres, trivsel eller stress og kan bringe det ind på et højere niveau hos HR eller de øverste ledelseslag.
Derudover samler vi alle TR’er fysisk flere gange årligt.
Årets højdepunkt er TR-seminaret, hvor vi over to dage samles til videndeling og networking. På TR-seminaret er det også vores mål at klæde jer TR’ere (endnu) bedre på til at håndtere de udfordringer og ofte komplekse problemstillinger, I bliver mødt af i dagligdagen.
TR’erne er vores forlængede arm lokalt og uden jer – intet Finansforbundet i Danske Bank. Derfor prioriterer vi også TR-seminaret rigtig højt, når vores årshjul skal planlægges. Vi håber, I er glade for TR-seminaret. Evalueringerne fra de sidste tre års TR-seminarer kunne tyde på det, for de er rigtig gode.
En anden begivenhed er Debat med direktionen, hvor vi arrangerer et åbenhjertigt møde mellem tillidsrepræsentanterne og den øverste ledelse i Danske Bank.
Det er en årligt tilbagevendende begivenhed, som vi ved, at mange af vores kolleger i andre banker misunder os, og det gør de med god grund.
For udover, at det giver jer tillidsrepræsentanter mulighed for – face to face og råt for usødet – at give meninger og løsningsforslag på udfordringer til kende, så har møderne også haft et bredere formål; nemlig at mindske afstanden mellem TR og ledelse, hvilket vi i særlig grad er lykkedes med de seneste år.
Fx er det lykkedes os at benytte Debat med direktionen som afsæt for en møderække med Frans Woelders og udvalgte TR om de udfordringer, vi ser i hans forretningsområde.
Derudover oplever vi også, at Carsten Egeriis i højere grad anerkender TR’ernes store engagement og arbejde som en vigtig katalysator i fremdriften for Danske Bank. Udtalelser fra hans mund, der første gang kom efter Debat med direktionen i 2024.
Alle nye tillidsrepræsentanter valgt ved TR-valget hvert tredje år bliver inviteret til vores Dag for nye TR’er. Det er altid meget forfriskende at møde nye TR’er og mærke den kampgejst og dynamik, de indtræder i TR-rollen med.
Stort velkommen til alle jer!
Vi sender nyhedsbreve ud til alle medlemmer af Finansforbundet i Danske Bank med fast frekvens. Nyhedsbrevene indeholder information, viden, værktøjer og guides – alt med en vinkel på at være ansat i Danske Bank.
Vi nyder også at komme ud og møde medlemmerne, hvor de har deres daglige gang. Hvert år arrangerer vi medlemsmøder, og det giver os en kærkommen mulighed for at komme tæt på medlemmerne.
Det er faktisk mere retvisende at kalde dem medarbejderevents, da ikke-medlemmer som udgangspunkt også har mulighed for at deltage mod at blive ringet op efterfølgende for at tale om et medlemskab af Finansforbundet.
Baggrunden for møderne er som udgangspunkt et fagligt oplæg med en ekstern oplægsholder, som giver medlemmerne viden og skaber værdi af deres medlemskab.
Men for os er det lige så vigtigt at møde medlemmerne i pauserne ved kaffemaskinen for at høre, hvad der rører sig lokalt.
I perioden har vi holdt en række webinarer og fysiske medlemsmøder i Aalborg, Aarhus, Odense og København og været i kontakt med flere tusinde medlemmer enten virtuelt eller fysisk.
Emnerne har spændt vidt, og vi er blandt andet kommet omkring:
- Generativ AI
- Sådan forbereder du din pensionisttilværelse
- Hvad kan du lære af dine yngre (eller ældre) kolleger
- Gid min chef var høvding
- Misinformation: Sådan gennemskuer du snyd med tal
- Fællessang
- Agile problemstillinger med udgangspunkt i en tegneserie
Vi tror på, at et godt og frugtbart samarbejde med banken på øverste niveau er vejen frem til at skabe bedre løn- og ansættelsesforhold for de ansatte. Vi ser dette samarbejde forplante sig ned gennem bankens forretningsområder, og at ansatte og ledere i Danske Bank i høj grad er i et samarbejdsforhold frem for modstandere.
Vi oplever også, at den øverste ledelse er mere åben, og medarbejderne er tættere på deres lokale ledelser her i Danske Bank sammenlignet med andre pengeinstitutter.
Det er også vores vurdering, at vi som medarbejdere har gode muligheder for at dygtiggøre os inden for fx Gen AI og efteruddannelse generelt samt en større fleksibilitet for hjemmearbejde i dag – i modsætning til fx Nykredit, som netop har indført max en hjemmearbejdsdag om ugen og kontrol af dette på individniveau.
Da vi sidst havde generalforsamling i 2022, var det i en periode præget af mistillid til banken. En række sager, som efterlod banken med et dårligt omdømme, var frisk i erindring, og Carsten Egeriis var relativ ny som CEO.
Da Egeriis tiltrådte havde vi allerede fået etableret en stærk relation til CEO-posten i Danske Bank. Relationen er videreudviklet, og vi har kontinuerligt mindet topledelsen om at være åben om beslutninger og i endnu højere grad at prioritere Town Hall Meetings og andre anledninger til at signalere åbenhed overfor medarbejderne.
Vores egne Q&A sessions med Carsten Egeriis taler også ind i den dagsorden.
Til den årlige Q&A session sender medarbejderne spørgsmål ind på forhånd.
👉 Finansforbundet i Danske Bank udvælger spørgsmål og inden for hvilke emner
👉 Formand for Finansforbundet i Danske Bank, Kirsten Ebbe Brich, stiller spørgsmålene
👉 Carsten Egeriis svarer på spørgsmålene.
Den årlige Q&A session er en god anledning for os til at være synlige overfor både medlemmer og potentielle medlemmer.
Det er muligt enten at deltage fysisk i auditoriet i Copenhagen Central eller virtuelt – og tilslutningen er stor. Cirka 1800 har deltaget på hver session.
Vi prioriterer at være til stede i alle de fora og udvalg, vi kan komme i nærheden af i banken. Hvis der er konkrete udfordringer lokalt, sætter vi også møder i stand med ledelser i de enkelte forretningsområder.
Dette er fx sket i Personal Customers, hvor vi gennem det seneste år jævnligt har holdt møder med Mark Wraa-Hansen for at italesætte de udfordringer, der er i den del af banken.
Af faste møderækker i regi af banken, hvor en eller flere kredsbestyrelsesmedlemmer er repræsenteret, kan nævnes:
- Koncernsamarbejdsudvalget (SU)
- European Works Council (EWC)
- Faste månedsmøder med HR Legal
- Kompetenceudvalget
- Pensionsudvalget
Danske Bank har arbejdet med at blive klar til at implementere EU’s løngennemsigtighedsdirektiv - og det er et arbejde, vi følger intenst. Det omhandler et område, vi og vores medlemmer brænder for:
Ligeløn mellem mænd og kvinder og gennemsigtighed i lønindplacering.
Vi forventer ikke, at EU’s nye løndirektiv vil fikse alle skævheder og uretfærdigheder, som vores medlemmer oplever. Men det er vores håb, at det vil øge gennemsigtigheden for os og det enkelte medlem og vil give os en indsigt i ligelønssituationen mellem mænd og kvinder, som vi har efterspurgt igen og igen.
Et andet værk fra EU’s side er direktivet om bæredygtighedsrapportering, også kaldet CSRD. Intentionen er et fokus på bæredygtighed i virksomheder, som vi bakker op om.
Vi har særligt fokus på den del af CSRD, der handler om “egen arbejdsstyrke”, og hvordan medarbejdere har mulighed for at organisere sig, og hvordan vi bliver hørt.
Vi arbejder for, at Finansforbundet i Danske Bank – og Finansforbundet centralt – er relevant for vores internationale kollegaer. Og heldigvis er der meget der tyder på, at vi lykkes.
Vi prioriterer at kommunikere på engelsk og lave relevante events på engelsk. Og vi modtager rigtig mange indmeldelser og henvendelser fra internationale kollegaer.
Vi har ikke data på vores medlemmers nationalitet, men når vi kigger på antallet af medlemmer, der har valgt engelsk som deres sprogpræference, kan vi se, at antallet er fordoblet på to år - fra november 2022 til november 2024. I november 2024 havde over 6 procent af vores medlemmer engelsk som primær sprogpræference.
TR-valget i år viste derudover at internationaliseringen har bevæget sig videre end medlemsskaren. Vi havde tre kandidater med international baggrund og to af dem opnåede valg.
Internationals in Finance er et rigtig godt eksempel på netværk, som vi deler interesser med, og som vi derfor samarbejder rigtig meget med.
Det giver en kæmpe værdi i forhold til at nå en målgruppe, som ellers kan være lidt vanskeligere at nå med henblik på at få en bedre forståelse for ønsker og behov i denne gruppe og udvikle de rigtige indsatser.
I den forgangne periode har vi forfulgt denne form for samarbejde med nogle af de mange netværk, der eksisterer i Danske Bank. Fx
✅ Young Minds @ Danske – som vi har samarbejdet med i forbindelse med TR-valget og som Finansforbundet har samarbejdet med om events
✅ Danske Stress Network – har vi samarbejdet med i forhold til fx kommunikation om netværkets tilbud
✅ Danske Babies – vi har været bindeled mellem Finansforbundet og netværket for kolleger på barsel
✅ Expats & friends - netværk for alle bankens internationale kollegaer, og dem der gerne vil lære dem at kende.
Vi ser stor værdi i samarbejde med netværk i banken, og det vil vi fortsat prioritere i den kommende generalforsamlingsperiode.

Se de fire videoer, som kredsbestyrelsesmedlemmerne har produceret:
Kirsten Hjelm Lund og Lars Aabling-Thomsen
Hør om: Lønsamtaler med medlemmer, samarbejde med banken om danskundervisning og vores juristers rådgivning af medlemmer
Dorte Bielefeldt og Gunver Sommer
Hør om TR-valg, TR-undervisning og TR-seminar
Peter Gaardsdal Sørensen og Ida Schrøder Kilde
Hør om Finanskompetencepuljen, medlemsmøder og samarbejde med banken om kompetenceudvikling
Frank Fredslund Nielsen og Susanne Arboe
Hør om trivselsundersøgelsen, arbejdsmiljø og activity based working