Menu luk
OBS! Du er på backoffice.finansforbundet.dk, kopier ikke links herfra med henblik på distribuering i nyhedsbreve eller andre steder.

Vær ikke bekymret for om du får et nyt job

Højt serviceniveau, stor troværdighed og erfaring med at levere til tiden gør bankansatte til eftertragtede medarbejdere. Men man skal blive ved med at udvikle sine kompetencer livet igennem, siger Anne-Mette Ravn, direktør i konsulenthuset Hartmanns, der samarbejder med Danske Bank om outplacement.

4. mar. 2020
5 min

Den dårlige nyhed er, at banken er i færd med at skille sig af med medarbejdere. Den gode nyhed er, at du som bankansat har bedre chancer end mange andre for at komme videre med dit arbejdsliv.

"Man skal ikke være bekymret for ikke at kunne finde et nyt job. Finansansatte har et højt serviceniveau, de har stor troværdighed og er vant til at arbejde med noget, der er vigtigt, og så er de vant til at levere til tiden. Ledere i andre brancher ved, at man ved at hyre en tidligere finansansat får en dygtig medarbejder, der leverer", siger Anne-Mette Ravn, direktør i konsulenthuset Hartmanns.

Sidste år havde Hartmanns 35 tidligere Danske Bank-ansatte gennem et outplacement-forløb, og hvis banken i år afskediger medarbejdere, er karriererådgivere fra konsulenthuset klar til at hjælpe medarbejderne videre. Statistikken viser, at knap 80 procent af de folk, der er i et outplacementforløb kommer i job inden for tre måneder.

"Nogle er bekymrede for at miste deres job, hvis de har taget hul på 60`erne, men det er vores erfaring, at en 60-årig lige så vel kan få job som en 40-årig. Det handler om, at man er åben for at bruge sine kompetencer på nye måder", siger Anne-Mette Ravn.

Flere ansættelser i arbejdslivet

Finansansatte ved godt, at tiden med livslang ansættelse i samme job eller samme virksomhed er ovre. Hvor man tidligere – eller måske lige indtil nu – har kunnet basere sit arbejdsliv på en-tre forskellige ansættelser, vil arbejdsmarkedet fremover ændre sig, så en medarbejder måske 15 forskellige ansættelser i sit arbejdsliv.

"Arbejdslivet bliver mere cirkulært. Der vil være eksempler på, at man kan komme tilbage til den arbejdsplads, man tidligere har forladt, i en ny stilling, og i stedet for at have det samme job i 20 år vil de fleste skifte job og arbejdsplads hver femte eller tredje år eller endnu hyppigere. Men uanset om man arbejder et sted i et år eller 10 år, skal man gå 100 procent engageret ind i jobbet", vurderer Anne-Mette Ravn.

Plan A, Plan B og Plan C

Hartmanns er begyndt at erstatte begrebet outplacement med newplacement. Førstnævnte kan have en lidt negativ klang af afskedigelse og udskilning, mens newplacement signalerer fremdrift og udvikling i arbejdslivet.

"Uanset årsagen til opsigelsen får den ramte et chok, viser forskning. Reaktionen kan være vrede eller apati, og nogle bliver ked af det. For nogle kommer reaktionen først nogle dage eller uger efter opsigelsen. Som tilknyttet konsulentfirma er vores første opgave, at personen kommer gennem denne fase", forklarer Anne-Mette Ravn.

Næste fase handler om afklaring. Hvad har jeg været glad for på arbejdet? Hvor er jeg henne i livet?

Typisk vil man udfylde en spørgeundersøgelse. Derefter følger en fase med nyorientering. Hvordan kan jeg få indfriet mine livsdrømme? Hvad vil jeg gerne arbejde med?

Mange har hørt om, at man skal have en Plan B, men i virkeligheden bør man både have en Plan A, en Plan B og en Plan C.

"Plan A er drømmeplanen. Plan B er det, man har det o.k. med og fint kan leve med i en periode. Plan C er bedre end ledighed og skal være en trædesten til Plan B, ligesom Plan B skal være en trædesten til Plan A", siger Anne-Mette Ravn.

I afklaringsfasen og arbejdet med planerne er personen i tæt dialog med Hartmanns karriererådgiver og får støtte og hjælp til at blive afklaret om, hvilke kompetencer man har og sætte ord på, hvad det er ved arbejdslivet, man sætter mest pris på.

"Jo mere afklaret du er, jo bedre kan du navigere. Hvis du ved, hvad du trives med, om du kan lide at arbejde i små teams eller hellere vil arbejde alene, så bliver det nemmere at få opfyldt Plan A", påpeger Anne-Mette Ravn.

Efter afklaringsfasen kommer jobsøgningsfasen, hvor Hartmanns karriererådgiver også assisterer. Det kan være lavpraktisk hjælp med at oprette en LinkedIn-profil, men der kan også være behov for at kortlægge den enkeltes relationsnetværk, da netop netværk ofte er den måde, man finder et nyt job på.

Sparring til indretning af arbejdslivet

Hun understreger, at et outplacementforløb ikke altid handler om at skaffe personen videre til et nyt job. Det kan også handle om at tage uddannelse, holde et sabbatår eller at blive selvstændig.

"Et outplacementforløb kan være verdens bedste mulighed for at få sparring til at indrette sit arbejdsliv, som man vil. Vores karriererådgivere følger medarbejderne, til de er kommet godt videre", siger direktøren.

Et typisk outplacement-forløb vil vare to-tre måneder, men hvert forløb tilrettelægges individuelt. En person kan ønske et intensivt forløb med flere møder hver uge, mens en anden ønsker at mødes med konsulenten hver 14. dag.

Prioriter din egen udvikling

Som mangeårig iagttager af arbejdsmarkedet har Anne-Mette Ravn set, hvordan indholdet i job hurtigt flytter sig. En rapport fra konsulentfirmaet McKinsey forudsagde for et par år siden, at 800 millioner job på verdensplan i 2030 kan erstattes af robotteknologi.

"Du skal prioritere din egen udvikling. Du skal være bevidst om, at du både får en større værdi på din nuværende arbejdsplads men også på andre arbejdspladser, når du tager noget efteruddannelse. Nogle holder sig tilbage fra at tage kurser, fordi der er for travlt i hverdagen, og de ikke vil bebyrde kolleger med deres arbejdsopgaver. Men du skal huske at drage omsorg for dig selv også og tænke på din employability. Din egen værdi på arbejdsmarkedet", lyder opfordringen fra Anne-Mette Ravn.

"Vi skal befinde os i læring hele tiden. Det er ikke ensbetydende med, at vi skal tage fysiske kurser. Der er masser af mikrolæring og blended learning, som du kan tage på nettet og ved din pc".

Seneste nyt