Menu luk
OBS! Du er på backoffice.finansforbundet.dk, kopier ikke links herfra med henblik på distribuering i nyhedsbreve eller andre steder.

Bevæg dig i løbet af arbejdsdagen

Kontormedarbejdere går i gennemsnit kun 1.500 skridt på arbejde, og det er alt for lidt bevægelse, hvis man vil undgå problemer i skuldre, nakke og ryg og holde risikoen for kritiske livsstilssygdomme nede, siger Ronnie Rahbek, direktør i sundhedsfirmaet Officefit.

29. apr. 2020
4 min

Mange timers stillesiddende arbejde i træk er årsag til fysisk og mentalt forfald. 35 forskellige livsstilssygdomme kan relateres til stillesiddende adfærd. Smerter i ryggen, skuldrene og nakken hænger sammen med, at personen sidder for meget i den samme stilling, og derudover påvirker smerterne og det fysiske ubehag evnen til at koncentrere sig.

”Stillesiddende adfærd er et stort sundhedsmæssigt problem i det moderne samfund. Det er vigtigt at få lagt noget bevægelse ind i løbet af arbejdsdagen og tage en ”pause” fra stolen, så man ikke sidder otte timer ved skrivebordet og skærmen i en statisk stilling. Nogle tror, at otte timers siddende arbejde er okay, hvis de bagefter løber en tur, når de har fri. Men det passer ikke. Man kan ikke kompensere for den stillesiddende tid”, siger Ronnie Rahbek, direktør hos Officefit.

Gåbånd og kontorcykler

Officefit er et konsulentfirma, der hjælper virksomheder med at formulere sundhedsstrategier og implementere dem. Det indebærer blandt andet uddannelse af lokale sundhedsambassadører, foredrag og etablering af bevægelse i arbejdsdagen ved brug af eksempelvis kontorcykler og kontorgåbånd m.m.

”Det er nyt og anderledes med bevægelsesmuligheder i kontormiljøet. Nogle synes, at det ser mærkeligt ud med et gåbånd eller en kontorcykel ved skrivebordet, men det virker”, siger Ronnie Rahbek og fortsætter:

”At gå er så naturlig en bevægelse, at du ikke lægger mærke til det, men du kan samtidig arbejde og høste effekten af den bevægelse, der foretages, altså slå to fluer med et smæk. Når jeg taler i telefon derhjemme, går jeg også rundt, mens jeg taler uden at tænke nærmere over det”.

Forbrændingsmæssigt anbefaler Sundhedsstyrelsen også, at det er godt at dyrke 20 minutters motion to gange om ugen, hvor pulsen kommer lidt længere op. Det kan med fordel bruges, hvis arbejdspladsen tilbyder fitness på adressen. Flere finansarbejdspladser har givet plads til elastikøvelser i løbet af dagen, hvor kollegerne i samme rum tager elastikkerne frem og laver strækøvelser i 5-10 minutter.

”Elastikøvelser på kontoret er rigtig godt, fordi det giver fællesskab på kontoret og rammer nogle muskelgrupper, der normalt ikke vil blive brugt i løbet af arbejdsdagen,” understreger Ronnie Rahbek.

Den næste stilling er den bedste stilling

Al bevægelse virker. Ifølge direktøren hos Officefit er den næste stilling, man sidder i eller står i den bedste stilling – simpelthen fordi kroppen har brug for variation. Det kan hjælpe lidt, at man skifter mellem at stå op og sidde ned ved sit hæve-sænkebord – men helst skal man bevæge sig.

”Forskning viser, at kroppen maksimalt kan tåle at sidde ned tre timer i træk. Når vi er over det, skal man bevæge sig – ellers risikerer man at få smerter og fysiske problemer. Kroppen har behov for bevægelse på samme måde, som vi har behov for at spise. Forestil dig, at du kun spiser en gang i løbet af dagen, for eksempel om morgenen. Du vil derefter i løbet af dagen blive rigtig sulten, og det påvirker dig fysisk og mentalt”, siger Ronnie Rahbek.

”På samme måde kan man sige, det er med bevægelse. Det er vigtigt for kroppen, og hvis den kun bevæger sig lidt eller meget på et bestemt tidspunkt i løbet af dagen, ja så bliver den ”sulten” senere. Kroppen har brug for variation og bevægelse”, forklarer Ronnie Rahbek og nævner et eksempel med en programmør, der som 35-årig har været ramt af to blodpropper – sandsynligvis forårsaget af mange timers stillesiddende arbejde.

”Kroppen bliver ironisk nok også kaldet for bevægeapparatet, fordi den skal stimuleres med forskellige bevægelser. Sidder du stille længe, får du en skæv holdning i ryggen, og diskusskiverne i ryggen belastes. Derfor skal muskelvævet omkring dem trænes. Men det er min oplevelse, at en del affinder sig med at gå rundt med smerter i ryg og led i stedte for at gøre noget ved det”, mener Ronnie Rahbek.

For 100 år siden var 80 procent af arbejdet, som vi udførte, afhængigt af, at vi bevægede os, og kun 20 procent var stillesiddende. I dag er det omvendt.
 
Et af sundhedsrådene er, at man skal gå 10.000 skridt om dagen, men kontormedarbejdere går i gennemsnit kun 1.500 skridt på arbejde ifølge Ronnie Rahbek. Og det er alt for lidt.

Bevægelse på abonnement

De 17 medarbejdere i Officefit har arbejdet med sundhedsstrategi for store virksomheder som Ørsted, Novo Nordisk og Leo Pharma foruden en række kommuner og skoler.

Et koncept er at købe en abonnementsløsning, hvor arbejdspladsen får et antal kontorcykler, gåbånd og andet udstyr, der er leveret sammen med et forløb af Officefits sundhedskonsulenter, som hjælper med at få implementeret en sundere kultur med bevægelse.

Et abonnement kan tilpasses den enkelte virksomhed, og et eksempel kunne være en afdeling med op til 20 medarbejdere vil koste ca. 1600 kroner pr. måned. Det skal man ifølge Ronnie Rahbek holde op imod, hvad udgiften for sygefravær er, hvis en medarbejder er væk på grund af ondt i ryggen eller lignende.

Sammen med abonnementet er det vigtigt, at der er en eller flere sundhedsambassadører på arbejdspladsen, som sørger for at udbrede budskabet om bevægelse til kollegerne. Meget handler om motivation, og det tilbyder Officefits såkaldte MOT-team også at hjælpe med ved at sende værktøjer ud til sundhedsambassadørerne.

Seneste nyt