Menu luk
OBS! Du er på backoffice.finansforbundet.dk, kopier ikke links herfra med henblik på distribuering i nyhedsbreve eller andre steder.

Emil Erichsen – fra Fjernøsten til Finansforbundet i Danske Bank

At Emil Erichsen er lige så sympatisk i virkeligheden, som han fremstår i utallige rejseprogrammer, blev over 500 medlemmer af Finansforbundet i Danske Bank bekræftet i på medlemsturne rundt i landet.

30. maj 2022
6 min

Hvad har en sejltur jorden rundt som skipper på en båd på størrelse med en mellemstor campingvogn til fælles med det at være medarbejder eller leder i en virksomhed som Danske Bank?

Faktisk ret meget, skulle det vise sig, da Emil Erichsen, kendt fra Kurs mod fjerne kyster, på medlemsmøder rundt i landet for medlemmer af Finansforbundet i Danske Bank, delte flittigt ud af anekdoter fra tre år på verdenshavene.

Som ansat i en virksomhed bliver du ofte sat sammen med nogen, du ikke har selv har valgt eller kender særlig godt. Ikke desto mindre er I tvunget til at skabe resultater i hinandens selskab.

Det sker også ombord på et skib som Havana. Forskellen er bare, at man ikke slipper synet af hinanden kl. 16 og smutter hjem i privaten. Man er tvunget til at kigge på hinanden døgnet rundt – og dermed også tvunget til at finde løsninger på de udfordringer, der måtte være.

Foredraget med Emil Erichsen var en blanding er anekdoter fra jordomsejlingen og ikke tidligere viste tv-klip samt refleksioner siden hjemkomsten i 2016. Foto: Jacob Nielsen

Tvunget til at finde løsninger

”På et tidspunkt får vi en af min bror Theis’ gode venner på 18 år med ombord. Jeg kender ham ikke særlig godt, og han kommer direkte hjemme fra forældrenes trygge rammer og havde aldrig lavet mad selv eller vasket sit tøj selv, før han kom ombord på Havana. Jeg blev hurtig irriteret over hans beskidte underbukser på dækket, og at han ikke deltog i madlavningen, men bare satte sig til bordet, når maden var tilberedt”, siger Emil og kigger ud over de cirka 120 fremmødte.

Men ude på Atlanterhavet er eneste mulighed at få løst udfordringen. Og ved I hvad, siger han:

”Han blev aldrig god til at lave mad. Han forsøgte en gang, men vi blev alle enige om i fællesskab, at det også var sidste gang”, siger Emil til stor morskab for publikum.

Til gengæld, siger Emil i et lidt mere alvorligt toneleje:

”Han viste sig at være fuldstændig suveræn til alt, hvad der vedrørte motoren og fik lynhurtig en kæmpe viden om Havannas tekniske formåen, som vi kunne gøre brug af, når noget af det mekaniske drillede. Turen med Havana har lært mig, at alle har noget at bidrage med. Så kan det godt være, at det er andet noget, end det planlagte”, siger han og slutter historien af med:

”Det tror jeg faktiske at mange – også helt almindelige lønmodtagere – kan nikke genkendende til. Man bliver sat sammen i en gruppe, som skal fungere, uanset baggrund. Hvis man giver ens medmennesker eller kolleger tid og tillid, så kommer der ofte gode resultater ud i den anden ende”.

Mød seks medlemmer og hør deres oplevelse af foredraget

Diversitet gavner

I starten af jordomsejlingen var det Emils fokus at have venner og bekendte med på ombord. Men efterhånden som der kom flere sømil under kølen opdagede Emil, at diversitet og forskellige personligheder var en større fordel end at have venner, der lignede ham selv med ombord.  

”Mine venner ligner jo mig og kan mange af de samme ting. Hvis jeg derimod skabte en diversitet i form af både mænd og kvinder og stor aldersspredning, skabte det en dynamik, som var meget gavnlig, og som egentlig også skabte bedre resultater”, siger Emil og spørger ud i rummet:

”I har garanteret også oplevet, at automatreaktionen er, at man samler sig omkring de mennesker og personligheder, man kender bedst og ligner en selv. Nogle gange får man altså bedre resultater ved at sætte et hold sammen, som har forskellige personligheder samt alder og køn”

Hvor er jakkesættene?

Vi møder Emil Erichsen til en kort snak, inden medlemsmødet i Odense, som er det sidste i rækken af fire. Som vant foredragsholder er det oplagt at spørge, hvordan ansatte i Danske Bank skiller sig ud i forhold til andre. Og de skiller sig faktiske ikke ud, og det overrasker Emil.

”Det er altid rart at få sine fordomme skudt ned. Jeg havde faktiske forventet en masse jakkesæt, der måske ville være en smule svære at engagere. Men det er gået rigtig godt, og spørgelysten har været stor, så det har været en super oplevelse at møde medlemmerne af Finansforbundet i Danske Bank”, siger han.

Spørgsmål + Svar - 5 hurtige til Emil Erichsen

Hvad laver du i dag?

”Jeg er i virkeligheden ikke så fantasifuld, for jeg laver det samme som min far og farfar: Rejser, holder foredrag og laver tv. Siden vi kom hjem fra Kurs mod fjerne kyster i 2016 har jeg sammen med familien rejst op af Norges vestkyst og rundt i Danmarks farvande. Rejser, som også er blevet dokumenteret på TV2.

Derudover jeg fået to børn som i dag er tre og nul år. Når jeg ikke rejser, driver jeg et forlag med tilhørende hjemmeside. Vi udgiver blandt andet bøger og børnebøger, vi selv skriver”.

Var det hele tiden planen, at jeres tur skulle dokumenteres på TV2?

”Nej, det var faktisk først en uge inden, vi skulle afsted, at TV2 spurgte, om vi kan kunne tage et kamera med. De havde hørt fra min far, at vi skulle sejle jorden rundt. Senere fik vi en fotograf med, og vi endte med at dokumentere hele turen.

Men det gjorde heldigvis, at turen blev på vores præmisser, og TV2 havde ikke noget at sige om turen, eller hvor vi skulle sejle hen”.

Hvad har været den største øjenåbner i forhold til være afsted på et skib i tre år?

”Det har været, hvor berigende det er ikke at være afhængig af en mobiltelefon eller sociale medier. Jeg er ikke bedre, end jeg selvfølgelig også har en smart phone i dag, men jeg har skåret sociale medier væk. Det giver simpelthen ikke værdi i mit liv”.

Hvad skete der på båden uden mobiltelefoner og internet?

”Der skete jo det, at vi talte sammen, og det kunne vi gøre i lang tid om alle mulige ting. Ingen kunne google facit, som tit lukker samtalen.

Hvor tit har du ikke oplevet, at nogen har googlet et svar – og så dør samtalen jo der. Det gjorde den ikke ombord på Havana.

Vi havde til gengæld Google-listen. Så hver gang vi kom i en havn med en god netforbindelse, blev et besætningsmedlem sendt i byen med Google-listen, så vi kunne få svar. Og så startede samtalen ofte forfra med den nye viden”.

Kommer vi til at se dig igen i et rejseprogram?

”TV2 river simpelthen hovedet af mig, hvis jeg fortæller noget, for det må jeg ikke. Men jeg har gang i et nyt rejseprogram, som er i planlægningsfasen. Jeg kan love, at det bliver en kold omgang. Mere kan jeg desværre ikke sige lige nu”.

Vidste du, at...

  • Emil Erichsen var ansat på X-Factor som en del af produktionen, inden han sejlede rundt om jorden.

  • Der blev produceret i alt 32 afsnit af Kurs mod fjerne kyster. Der blev filmet 20 gange mere, end hvad der endte i programmerne, så der har været en skarp udvælgelse af optagelser.

  • Der var i alt 43 forskellige mennesker ombord på Havanna under jordomsejlingen. De fleste kendte Emil og Theis i forvejen, men der var også nogle, der kontaktede Emil undervejs og spurgte, om de måtte sejle med.

  • Som teenager var Emil sejler på eliteniveau, inden en slem knæskade som 19-årig satte en stopper for OL-drømmene.

Seneste nyt