Menu luk
OBS! Du er på backoffice.finansforbundet.dk, kopier ikke links herfra med henblik på distribuering i nyhedsbreve eller andre steder.

Et dobbeltliv i banken med kunder, sex og stoffer

Hvert år bliver 10-12 kolleger en del af bankens tilbud om hjælp til behandling af et misbrug. Læs "Jespers" historie om en hverdag med sex, stoffer og alkohol, mens han passede sit job i Danske Bank.

28. nov. 2022
7 min

”Undskyld, jeg skal lige på toilettet”

Den sætning har du formentlig sagt under et møde i din afdeling eller team. Det har Jesper fra Danske Bank også gjort.

På toilettet skete der bare det, at han ofte tog en bane kokain og gik tilbage og fortsatte mødet.

Ud over kokain har Jesper også været dybt afhængig af sex og alkohol i løbet af sit 15 år lange arbejdsliv i Danske Bank. 

I dag holder han møder i Danske Bank uden at have kokain i bagtankerne. Han har været igennem et omfattende misbrug og har været igennem behandlingsforløb ad flere omgange. I dag er han clean på femte år. 

Jesper er ikke hans rigtige navn, da han ikke ønsker at stå frem. Han vil dog gerne fortælle sin historie for at vise andre i lignende situationer, at der er hjælp at få, hvis man kommer i misbrugsproblemer.

”Da jeg var afhængig af stoffer, kunne jeg finde på at sige under et møde: ”Jeg skal lige på toilettet”. På toilettet tog jeg stoffer, gik tilbage og fortsatte mødet. Den tid hører heldigvis min fortid til. I dag er jeg først og fremmest ufattelig taknemmelig over at have fået mit job og liv tilbage”, siger Jesper. Foto: Martin Dam Kristensen.

Dobbeltliv med sex, stoffer og alkohol

Jesper sprang ud som homoseksuel som teenager i et miljø, der var præget af stoffer, og det blev Jesper hurtig en del af.

”Jeg gik fra at have få venner til at være vældig populær. Som 16-årig er det overvældende at få så meget opmærksomhed – og jeg kunne lide det. Desværre spillede stoffer og sex en central rolle, og jeg opbyggede en afhængighed og fik et kæmpe kick af både stoffer og sex”, siger Jesper, der i dag er i 40’erne.   

Gennem hans 20’ere eskalerede afhængighederne af både stoffer, alkohol og sex.

”Jeg kunne ikke stoppe mig selv, men ved heller ikke, om jeg ønskede at stoppe mig selv. Jeg levede et – syntes jeg selv dengang – fedt liv med gang i weekenderne, og alt virkede bare federe, hvis man var på stoffer”.

Han lever et dobbeltliv, hvor han passer sit job i banken og mødes med andre uden for arbejdstid for at købe stoffer eller dyrke sex.

Han får en kæreste, som han flytter sammen med. Det gør udfordringerne større, og løgnene bliver flere og flere.

”Jeg er rigtig glad for min kæreste og vil gøre alt for at beholde ham. Jeg kan dog ikke stoppe mine afhængigheder, så jeg lever et dobbeltliv i en lang periode, både over for min kæreste og Danske Bank.


”Jeg følte, at jeg smadrede mit liv igen og ikke havde ret til at være her. Jeg følte, at det var bedre, at jeg ikke var her mere”.
- Jesper, Danske Bank

Tomme kokainposer i skabet

En dag opdager hans kæreste ved en tilfældighed tomme kokainposer i et klædeskab.

”Jeg går til bekendelse og siger, jeg godt kan stoppe. Men det kan jeg ikke og er kun clean i én uge, inden jeg falder i igen. Knap to måneder senere bliver jeg opdaget igen. Her kræver min partner, at jeg går i behandling”, siger Jesper og uddyber om det første behandlingsforløb:

”Den første behandling, jeg var igennem, var via kommunen, hvor man mødtes en gang om ugen. Slet ikke nok behandling for at afhjælpe de udfordringer, en afhængig har. Jeg får dog i løbet af nogle måneder styr på kokainmisbruget. Men sexlysten er der stadig, og jeg fortsætter med at være min kæreste utro”, fordi jeg ikke kan stoppe, siger Jesper.

”Jeg er dybt taknemmelig over den hjælp, jeg har fået fra banken og den forståelse, min chef har vist over for mig. Det vil jeg tage med mig resten af mit liv.” Foto: Martin Dam Kristensen

Vågner en nat badet i sved

Samtidig er Jesper og partneren i gang med at udvide familien fra to til tre ved hjælp af en veninde, der skal føde deres barn.

”Jeg husker så tydeligt den torsdag morgen, hvor vi skal op på klinikken, og jeg skal aflevere min sæd. Jeg sover stort set ikke om natten og vågner badet i sved. Jeg har røde pletter overalt på overkroppen. Det viser sig, at jeg har syfilis, hvilket ikke er godt, hvis man står overfor at skulle være forældre, fordi det kan give misdannede børn. Og det kunne jeg naturligvis ikke leve med”, siger Jesper og uddyber:

”Jeg fortæller alt til min partner. Alle de hemmeligheder, jeg båret på gennem en årrække om alt fra dobbeltliv overfor for ham og Danske Bank og om utroskab, sexafhængighed og stoffer”, siger han.

Væk var drømmen om at stifte familie og få en lille ny ind i familien.

Drømmen blev erstattet af uvished, lange dage i fosterstilling og en kæreste, der forsvandt.

Sådan kan banken hjælpe med misbrug

Banken har et misbrugskorps, der hjælper kolleger, der er kommet ud i et misbrug.

Læs, hvordan banken og Finansforbundet i Danske Bank tager aktion, når kolleger skal have hjælp. 

Misbrug: Sådan kan banken og din fagforening hjælpe

Uvisheden

”Min partner forsvinder, væk fra det hele, overrumplet over, hvad der lige har ramt ham. Jeg ligger derhjemme i fosterstilling. I weekenden ringer jeg til en, jeg kender i kredsbestyrelsen i Finansforbundet i Danske Bank. Hun siger, at banken har et misbrugskorps. Allerede et par dage efter sidder jeg på behandlingscentret, Tjelehuset. Som det første, skal jeg sætte mig på en stol og kigge ud af vinduet. Der kommer en behandler og lægger en hånd på min skulder. Og der bryder jeg sammen igen”.

Efter en uge lader kæresten høre fra sig. Han er klar på at indgå i behandlingen som nærmeste pårørende og såkaldt medafhængig.

I Tjelehuset lærer Jesper blandt andet at sætte ord på, hvordan han skal agere, hvis trangen til sex, stoffer eller alkohol melder sig, og hvordan han ønsker, at sit fremtidige liv skal være.

Jesper er fuldtidssygemeldt i fire måneder. I den periode går det fremad. 

Men trangen og afhængighederne er ikke væk. 

Tilbagefald og selvmordstanker

”Jeg får et tilbagefald en aften, hvor jeg har besøg af en kammerat. Jeg havde aftalt med mig selv, at jeg kun må drikke ét glas vin i sociale sammenhænge. Min kammerat skal så pludselig hjem, og så står der jo en halv flaske vin tilbage. Der går mindre end en time, og jeg er faldet i. Jeg ringer rundt og får lavet en aftale med en tidligere sexpartner, tager stoffer og drikker masser af alkohol”.

Efter tilbagefaldet får Jesper selvmordstanker.

”Jeg følte, at jeg smadrede mit liv igen og ikke havde ret til at være her. Jeg følte, at det var bedre, at jeg ikke var her mere”.

Vendepunktet

Han får en akutsamtale i Tjelehuset. Igen er partneren med. Det er nu helt slut med alkohol også.

Jesper bliver introduceret til de anonyme fællesskaber Anonyme Alkoholikere og Cocaine Anonymous, hvor han møder tidligere misbrugere, der har været gennem samme misbrug som ham. 

”Det fællesskab, jeg mødte særligt i Cocaine Anonymous og den behandling, jeg fik i Tjelehuset, har bidraget til, at jeg kom videre til et liv uden alkohol, stoffer og sexmisbrug. Jeg har stadig kontakt til nogle af dem, jeg mødte i min behandling. ”Det er en uundværlig hjælp at have nogen at dele sine tanker med – jeg kan ikke klare mit liv uden”.

5 år som clean

I august fejrede Jesper fem år som clean og passer i dag det job, han har haft gennem hele perioden i banken.

”Det er stadig svært en gang i mellem, og det vil det nok altid være. Men først og fremmest er jeg ufattelig taknemmelig over at have fået mit job og liv tilbage. Jeg er også dybt taknemmelig over den hjælp, jeg har fået fra banken og den forståelse, min chef har vist over for mig. Det vil jeg tage med mig resten af mit liv””, siger Jesper og afslutter:

”Det handler om at acceptere, at man ikke kan klare alle problemer selv. At man skal række ud og bede om hjælp. Hvis man rækker ud og beder om hjælpen – og man så får dén og støtte, så er det livgivende. Jeg er vokset som menneske ved at få den hjælp og support. Jeg har simpelthen fået et godt liv! Jeg er taknemmelig hver dag!”.

Jesper og hans partner er sammen den dag i dag – og de er begge kommet meget tættere på hinanden. I en ny, ærlig virkelighed.

Af hensyn til Jespers fortsatte virke i Danske Bank har vi valgt at anonymisere navn og ansættelsessted. Jespers identitet er Finansforbundet i Danske Bank bekendt.


Emner

Seneste nyt