Menu luk
OBS! Du er på backoffice.finansforbundet.dk, kopier ikke links herfra med henblik på distribuering i nyhedsbreve eller andre steder.

Ekspert i forandringer: Hold fast i de positive elementer

Få en række gode råd fra ekspert, der har været med på sidelinjen, når medarbejdere skal flytte arbejdssted. Hans bedste råd: Find lyspunterne og hold fast i de positive elementer. Læs uddybning, og hvordan du ellers indstiller dig bedst muligt på en flytning.

5. mar. 2024
4 min

Mads Lønnerup har utallige gange stået i den situation, som mange ansatte i Danske Bank står overfor eller lige har været igennem: En påtvungen større ændring i ens arbejdsliv, som fx at blive bedt om at flytte til et nyt arbejdssted.

Han har ikke prøvet det som ansat, men som konsulent i rådgivningsfirmaet Supplement, hvor han har rådgivet en række virksomheder, der har været igennem store forandringer. Han har derigennem et omfattende kendskab til, hvad store forandringer gør ved mennesker og virksomheder.

Markante ændringer i arbejdslivet er derfor ikke nyt for ham, som det er for de mange tusinde ansatte i Danske Bank, der i første halvår af 2024 skal skifte arbejdssted til Jægergårdsgade i Aarhus samt til Copenhagen Central og andre lokationer i København.

Find lyspunkterne

”Ved påtvungne ændringer i vores arbejdsliv er der typisk flere veje, medarbejdere kan gå. Du kan som ansat gå ind i forandringerne med korslagte arme, eller du kan omfavne ændringerne med et åbent, nysgerrigt og undersøgende sind, der er klar på nye udfordringer i hverdagen”, siger han og uddyber:

”At flytte ind i nye bygninger, som det sker for Danske Bank-ansatte i Aarhus og på Sjælland, svarer til at møde op til en fest og sidde ovre i hjørnet og surmule lidt over, at det hele ikke er, som du ønsker.

Dbliver du nødt til at hanke op i dig selv. Det forpligter at møde op til festen, ligesom det forpligter at møde op på jobbet. Ellers skal du måske vurdere, om du vil være en del af festen?”.

Hvordan gør man så det, hvis festen ikke er lige så sjov, som jeg troede?

 ”Det gælder om at udvælge nogle lyspunkter ved skiftet, som er positive og så hæfte sig ved dem. Det kunne være, man får fornyet motivation ved at arbejde i lækre lokaler, nye samarbejdsrelationer eller en ny faglig udvikling. Du bliver nødt til som ansat at finde de positive elementer ved skiftet”.

Ved påtvungne ændringer i vores arbejdsliv er der typisk flere veje, medarbejdere kan gå. Du kan som ansat gå ind i forandringerne med korslagte arme, eller du kan omfavne ændringerne med et åbent, nysgerrigt og undersøgende sind, der er klar på nye udfordringer i hverdagen
- Mads Lønnerup, ekspert i forandringer

Vær med til at skabe en ny kultur

I forandringsprocesser sker der ofte det, ifølge Mads Lønnerup, at man som medarbejder tager en masse input ind og skal agere efter nogle beslutninger, andre har taget. Man lærer en masse nyt

”Men der sker også det, at man ubevidst i den proces, frasiger sig nogle kutymer eller måder at arbejde på. Man lægger noget fra sig i processen. Så hold fast i det, der fungerer, læg det uønskede væk og træn det, som du eller dit team gerne vil blive bedre til”, siger han.

Han har tidligere set eksempler på, at man kan bruge en flytning som anledning til at ændre på kulturen:

”Hvis man er bevidst om det faktum, kan man bruge flytningen som anledning til at skabe en ændring i kulturen. Særligt i Postbyen er alle nye og kommer med de samme forudsætninger. Det giver gode muligheder for at ændre på ting”.

Han advarer imod at tænke ”sådan plejer vi at gøre” første gang, man indtager nye lokaler.

”Det vil være en klar anbefaling herfra ikke at holde fast i det velkendte og vurdere, om de ting jeg eller min afdeling plejer at gøre, skal fortsætte. Brug anledningen til at ryste posen og som et wake up call til at ændre på nogle dårlige vaner”, siger han.

Mads Lønnerup er til daglig konsulent i rådgivningsfirmaet Supplement

Tag godt imod nye kolleger

I Aarhus er situationen anderledes, da de ansatte flytter ind til en bygning, der i forvejen huser kolleger.

Det giver muligheder for dem, der tager imod nye kolleger. Igen bruger han festen som symbol.

”Hvis du får nye gæster på besøg i dit hjem, sørger du også for – hvis du er en god vært – at de føler sig til rette og hjemme i nye omgivelser. Tænk på det på samme måde, når der kommer nye kolleger ude fra Brabrand. Det samme gælder selvfølgelig dem, der ankommer fra Brabrand. Mød jeres nye kollger i Jægergårdsgade med et nysgerrigt og åbent sind”, siger han.


Emner

Seneste nyt