Menu luk
OBS! Du er på backoffice.finansforbundet.dk, kopier ikke links herfra med henblik på distribuering i nyhedsbreve eller andre steder.

Selvfølgelig kan du få nyt job, når du er over 50!

Torben Juel Guldhammer mistede sit spændende job i Nordea Finans, men har fået et nyt. Han har fundet en metode, der kan bruges af arbejdserfarne ved ansættelsessamtaler og deler den gerne

13. jun. 2023
5 min
Dansk / English

”Jeg er også på den forkerte side af 50 år. Det bliver ikke let at få et nyt job …”

Den tanke kan nemt blive selvbekræftende, hvis man som erfaren medarbejder mister sit job – og der er ofte mange i omgivelserne, der er villige til at synge med på den sang.

Torben Juel Guldhammer ville ikke acceptere tankegangen, da han mistede sit job i Nordea Finans. Det var hans arbejdsplads i over 23 år, og han havde flere spændende og udfordrende job, senest med titel af Retail Finance and partnering expert.

Jobfunktionen forsvandt med ændringer i forretningsstrategien. Han fortæller, at han i samarbejde med leder og HR-partner fik sammensat en god fratrædelsespakke.


Torben Juel Guldhammer havde en aktionskasse klar i skuffen, så han hurtigt kunne handle, hvis han skulle risikere at blive fyret. Det hjalp ham til hurtigt at komme videre.

 

”Selvfølgelig var jeg meget rystet. Men jeg fandt hurtigt roen, for jeg havde en plan B. Det, synes jeg, man bør have i en virkelighed, hvor alle kan blive ramt. I dag hylder man generelt jubilaren mindre på arbejdsmarkedet, tværtimod bevæger arbejdsmarkedet sig mere og mere i retning af løsarbejde og kortere ansættelsesforhold.”

Aktionskassen i beredskab

Den udvikling havde Torben Juel Guldhammer noteret sig gennem længere tid. Selv om han ikke så det komme, at han ville miste sit job, havde han derfor indgået en aftale med fem personer i sit netværk. Mennesker, som han anså for særligt værdifulde at kunne gribe ud efter og vende nye muligheder med, hvis pilen en dag pegede mod ham.

”Jeg havde en aktionskasse i skuffen. Jeg havde set en del andre miste deres job og løbende diskuteret det og fået råd om, hvad man gør i den situation.”

Derfor brugte han ikke meget tid på at komme sig ovenpå kæberasleren:

”Min tillidsrepræsentant rådede mig til at gå hjem og tage mig god tid til at tænke over det hele. Men når man er over 50 år, siger al data, at det tager noget længere tid at komme i job - og dermed risikerer man lettere at komme ud over den økonomiske bagkant, der ligger i aftrædelsespakken.”

Altså gik Torben Juel Guldhammer hurtigt i aktion.

”De fem personer, jeg havde aftaler med, var rigtig gode at sparre med og få feedback fra. Mit behov var i første omgang at tale noget væk fra mit indre. Det var jo kritisk for mig at miste et job, jeg var så vild med - det er essentielt for mig at have et arbejde.”

Konsulent med det samme

Møderne med de fem resulterede også i, at to af dem tilbød ham arbejde:

”Det gav mig omkring 30 timer om ugen og holdt min motor i gang. Det betød også efterfølgende, at det var lettere at få et job, fordi jeg holdt mine kompetencer varme og viste initiativ i en svær situation.”

Det arbejde, han havde gjort for at holde sit netværk beredt, viste sig altså at have høj værdi:
”De kunne både give mig en hånd i ryggen og et spark i rumpetten. Det var med til at løfte mig og overbevise mig selv og andre om alt det, jeg har at byde på: En, der kommer med en masse erfaring, masser af energi og stadig er sulten på arbejde.”

Han roser også Finansforbundet i Nordeas sagsbehandler, Charlotte Hansen, for utrættelig støtte og opmuntring:

”Jeg har skrevet rigtig meget med hende. Jeg tænkte, at hun måtte være ved at være godt træt af mig, men hun svarede mig på alt og fandt svar på det, hun ikke vidste. Ovenikøbet med højt humør. En virkelig stærk support.”

Faktisk blev det kun til en enkelt egentlig jobansøgning, før han var i job igen – for som ofte før beskrevet bliver hovedparten af job besat via netværk, og der var mange i Torben Juel Guldhammers, der var parat til at inspirere og støtte i processen.

 


Charlotte Hansen fra Finansforbundet i Nordeas sagsbehandlerkontor hjalp med ‘utrættelig støtte og opmuntring ‘, da Torben Juel Guldhammer blev fyret.

 

Her i juni begyndte han som Client Director i Experian med salg og rådgivning vedrørende kreditvurdering - i forbindelse med at Noitso blev integreret med Experian.

Værdi på formel

Forinden var han dog til en enkelt samtale i en mellemstor bank, og her fandt han ud af, hvordan han kunne gøre op med aldersdiskrimination. Da den HR-partner, der var med til samtalen, spørgende konstaterede, at han ikke havde oplyst sin alder i ansøgningen, tav han i stedet for at svare.

”Der opstod en lidt akavet tavshed, indtil den direktør, der også deltog, konstaterede, at det med alder nok heller ikke var så vigtigt,” fortæller Torben Juel Guldhammer.

Herefter tog han selv ordet og bad ansættelsesholdet fortælle ham, hvor de så ham energimæssigt i forhold til, hvad jobbet krævede.

De bedyrede, at han havde mere end rigelig energi.

Og hvor så de hans erfaringer i forhold til, hvad jobbet krævede? Også hans erfaringer var fuldt tilstrækkelige.

”Jeg satte min egen værdi på formel. Mine erfaringer og kvalifikationer, min sult på jobbet – og de mange gode år, jeg forventeligt har tilbage på arbejdsmarkedet,” siger han og uddyber:

”Formlen kan udtrykkes via summen af kompetencer, værdien af medarbejderens energi, fremdrift og samarbejde - og endelig, om medarbejderen forventes at kunne levere dette i den forventede årrække”.

Et bedre bud

Hvis man bruger formlen, vil +50- årige i vidt omfang have meget høj værdi for virksomheden, og være et bedre alternativ end den yngre medarbejder, vurderer han.

Torben Juel Guldhammer fik ikke jobbet, fordi der ikke kunne opnås enighed om vilkårene, men han fik noget vigtigt ud af det:

”Jeg synes, at jeg lykkedes med at bryde stigmatiseringen af ansøgere over 50 år.”

Efterfølgende har han delt sine erfaringer med andre over 50 år, der har mistet job, coachet dem og fortalt om sine erfaringer med at sætte egen værdi på formel. De er alle kommet i job.

Og det er ikke kun, hvis man ufrivilligt mister sit job, det er værd at have formlen i baghovedet, mener han:

”Det er så ærgerligt, at så mange mennesker går rundt i job, de er kede af. At de ikke vover at kaste sig ud på rejsen mod et, der giver dem indhold. Det er også ærgerligt for virksomhederne, at potentialet i det grå guld ikke forløses”.

Seneste nyt