Menu luk
OBS! Du er på backoffice.finansforbundet.dk, kopier ikke links herfra med henblik på distribuering i nyhedsbreve eller andre steder.

Vi lærer allermest, når vi fejler

Kollegerne og lederne er meget interesseret i at høre om værdien af psykologisk tryghed. Arbejdsmiljørepræsentant Hanney Stoklund og tillidsrepræsentant Sarah Haris har holdt flere oplæg om emnet, og det har både styrket kollegerne, udviklet dem selv og tydeliggjort deres rolle som tillidsvalgte

3. feb. 2025
4 min
Dansk / English

”’Skal jeg lige hjælpe med at indstille din stol rigtigt’. Det er det, arbejdsmiljørepræsentanter ofte bliver forbundet med, men vi tager os af meget mere end det fysiske arbejdsmiljø – også lovgivningsmæssigt,” siger Hanney Stoklund, der er arbejdsmiljørepræsentant i Group Financial Crime Prevention (GFCP). Der er i alt to arbejdsmiljørepræsentanter i den danske del af GFCP, som dækker de ca. 500 medarbejdere, der sidder i Hermes Hus og Aarhus.

seminaret for tillidsvalgte i efteråret var der fokus på psykologisk tryghed, og det har Hanney Stoklund brugt til at definere sin rolle skarpere.

Øvelser for kollegerne

”Jeg vil meget gerne arbejde mere med det psykologiske arbejdsmiljø og det forebyggende arbejde.

Psykologisk tryghed har været en god indgangsvinkel til at starte noget op – i første omgang i mit eget team, hvor vi startede med at lave bevægelsesøvelser og dernæst havde en teambuilding-øvelse og så en video,” fortæller Hanney Stoklund. På de kommende teammøder vil Hanney også stå for nogle øvelser.

Derudover skal han deltage i ledermødet i Transaktionsmonitorering (TMSI) og både fortælle om hans rolle som arbejdsmiljørepræsentant og lave nogle øvelser, og senere er det målet at komme rundt til andre teams i GFCP.

Imponeret over kollegernes mod

Psykologisk tryghed kan opdeles i de fire søjler inkludere, lære, bidrage og udfordre.

”I første omgang fokuserer jeg især på søjlerne om inklusion og bidrag, men jeg er imponeret over, hvor modige kollegerne er til at udfordre det, som de ønsker forandret – og hvor modtagelige lederne er til at tage kritikken og forslagene ind.”

Før sommeren 2024 var der valg af arbejdsmiljørepræsentanter, og Hanney Stoklund var blandt de nyvalgte.

”Vi er mange nye, og jeg tror, det er godt med nye kræfter og frisk energi. Jeg sparrer meget med de andre arbejdsmiljørepræsentanter i Københavnsområdet”.

 

Hanney Stoklund på efterårets seminar for tillidsvalgte, der havde psykologisk tryghed som omdrejningspunkt
​ Sarah Haris

Kollegerne var oppe at køre

Også Sarah Haris blev inspireret af oplægget på seminaret om psykologisk tryghed. Hun er i dag tillidsrepræsentant for Daily Banking Services, som hører under Group Business Support.

”Mit team ville gerne høre, hvad jeg havde lært på seminaret. Min mening var at tale et par minutter, men det endte med, at jeg fik lavet præsentation og delt billeder og materiale. Kollegerne var helt oppe at køre – de fandt det superrelevant”, fortæller Sarah Haris.

Hendes leder syntes, at nogle flere skulle høre det, så hun har efterfølgende også holdt oplæg for andre teams, som hun ikke er tillidsrepræsentant for.

”Jeg vil gerne fortælle om psykologisk tryghed til så mange som muligt, for jeg kan virkelig mærke, hvor stor interesse der er.”

Læring af nyt kræver at vi er trygge

Sarah Haris understreger, hvor vigtigt psykologisk tryghed er:

”Når vi føler os psykologisk trygge, stiger arbejdsglæden, og vi performer bedre. Det betyder også, at vi tør tage de svære samtaler med kollegerne og lederen og lære nyt. Og det er helt essentielt: For hvis vi kun tør tale om de gode ting eller gør det, vi altid har gjort og føler os trygge i, lærer vi aldrig noget nyt. Det er når vi fejler, at vi lærer allermest. Men det kræver, at vi føler os trygge”, understreger hun.

Sarah Haris oplever, at samtaler om stress ofte er meget abstrakte og ukonkrete.

”Men når vi ser det i lyset af psykologisk tryghed, bliver det pludselig mere håndgribeligt. Stress er jo en meget kompliceret proces. Det har jeg talt med flere ledere om, hvor oplægget om psykologisk tryghed var en god ramme.”

Meget grænseoverskridende

Sarah Haris er normalt ikke typen, der stiller sig frem og holder oplæg. 

”Det her har virkelig presset mig ud af min comfort zone, hvor jeg ikke har været helt tryg. Men jeg har oplevet, at kolleger og ledere i høj grad har syntes, at oplæggene om psykologisk tryghed var spændende, så nu er jeg ikke bange for at gøre det igen. Det har været meget grænseoverskridende – især når jeg skulle fremlægge det for teams, jeg ikke kender - men det har ført til fantastisk gode oplevelser, hvor jeg har udviklet mig. Og mit første egentlige opslag på LinkedIn fik også rigtig god respons. Så jeg har faktisk også haft min egen rejse mod større psykologisk tryghed i det her.”

Fra februar har Sarah Haris fået nyt job i Nordeas Fraud-afdeling.

”Ved min jobsamtale spurgte min nye chef ind til mine oplæg om psykologisk tryghed, som han fandt meget interessant. Så det er helt sikkert, at jeg også kommer til at fortælle mine nye kolleger om emnet!” 

Seneste nyt