Find modet til at være åben
Mod smitter. Tør du tale åbent, kan kolleger finde mod til det samme – og det skaber bedre psykisk arbejdsmiljø.
En ny måling vil snart vise temperaturkurven for blandt andet arbejdsmiljøet i Jyske Bank. Og selv om den næppe vil afsløre høj feber, er der altid noget, der kan forbedres.
Din tillidsrepræsentant er netop blevet skarpere på at gå ind i den proces. Ved et seminar for de tillidsvalgte i Horsens på Scandic Bygholm Park har de her i oktober fokuseret på det psykiske arbejdsmiljø.
”Vi lever i en tid, hvor det handler om at se ud som om, man kan det hele på den halve tid. Vi bliver syge af det”, konstaterede oplægsholder Mille Mortensen. Hun er organisations- og ledelseskonsulent og forsker i arbejdsliv.
Når der samtidig sker forandringer konstant, kan det være vanskeligt at opnå psykologisk tryghed på arbejdspladsen. Men hvis man tør tale åbent, også om det, der er svært, gør det en afgørende forskel.
”Tavshed er potentielt sygdomsfremkaldende. Vi skal turde tale om det, selv om vi ikke ligner superhelte, turde vise os sårbare. Vi skal kunne praktisere mod”.
Modets fjende
Mille Mortensen forklarede, at forskning har vist, at modets fjende nummer et er den indre kritik.
”Min erfaring er, at både mænd og kvinder kan have en indre stemme, som fortæller dem: Jeg er ikke god nok. Jeg er ikke stærk nok. Hvor vover jeg”, konstaterede hun og opfordrede forsamlingen til at være mere tilgivende og knap så skrap overfor sig selv.
For ingen undgår at snuble ind imellem, og når det sker, er det en kæmpe fordel at have med sig: ’Jeg er god nok, selv om jeg ikke er ufejlbarlig’.
Mangler du den indstilling, skal du ikke fortvivle. Man kan arbejde sig i retning af den, blive bedre til det:
”Mod er ikke en medfødt evne, mod kan tillæres”, lovede Mille Mortensen, selv om nogle skal arbejde mere for at opnå den end andre.
Angsten for ikke at høre til
Høj psykologisk tryghed på en arbejdsplads har mange fordele. Forskning har vist, at det betyder rummelige og tolerante arbejdsgrupper, som er innovative og gode til at lære af og med hinanden – de vil også være mindre tilbøjelige til at skifte job.
Desuden oplever de en høj trivsel i arbejdet, og vurderes som meget produktive af deres ledere.
Forskning har også vist, at et trygt psykisk arbejdsmiljø kræver overbevisning om, at man ikke udskammes, forkastes eller straffes for at sige sin mening. Og selv om lederen er central, kan han eller hun ikke skabe det psykisk trygge arbejdsmiljø alene, gjorde Mille Mortensen opmærksom på. Den enkelte har også ansvar.
”Arbejdspladskultur har flere fundamenter. Det handler blandt andet om, hvem du er sammen med, hvilken baggrund de har, hvad du arbejder med og under hvilke vilkår, du arbejder”.
Her spiller den uformelle magt og de uformelle fællesskaber, som er i enhver gruppe og på enhver arbejdsplads, en rolle.
”Et uformelt fællesskab kan være dem, man snakker fodbold med på arbejde. Dem, man er de sjove sammen med. Dem, der er de kloge. Dem, der er de erfaringsramte”.
De mange fællesskaber er også det, der kræver en finger i jorden, når man begynder på en ny arbejdsplads.
”Angsten for ikke at høre til er stærk hos mennesket. Det er nødvendigt for os at være en del af fællesskabet - alle er afhængige af at arbejde sammen med nogen”.
Små skridt
Tillidsrepræsentanterne blev bedt om at vurdere, hvor enige de var i en stribe udsagn, som du kan se i boksen herunder. Derefter fortalte de hinanden om deres vurderinger – uden at kommentere på dem, de skulle bare lytte.
Af de tilbagemeldinger, der kom på øvelsen, fremgik det, at mange havde nogenlunde de samme karakterer at uddele til de forskellige punkter – og at de grundlæggende lå i den høje ende og gav indtryk af et godt arbejdsmiljø.
Men, at der også er noget, der kan arbejdes med, var der bred enighed om.
”Hvis der er punkter, I har lyst til at arbejde med, så vælg et og kun et punkt ud at arbejde med ad gangen. Det kræver fokus at rykke på arbejdsmiljøet”, rådede Mille Mortensen.
Hvor enig er du på en skala fra 1-10?
- Når nogen laver en fejl hos os, så bruges det ikke imod dem
- Vi har let ved at løse og håndtere problemer i fællesskab
- Vi afviser ikke andre, fordi de er forskellige fra os
- Vi værdsætter og respekterer, når nogen prøver at gøre noget på en ny måde
- Det er let for mig at bede om hjælp
- Ingen vil bevidst handle på en måde, som undergraver min indsats
- Mine unikke evner og talenter værdsættes og udnyttes.