Vi mangler viden om det digitale arbejdsliv
Digitalisering er et grundvilkår for moderne virksomheder, men der mangler viden om, hvordan digitalisering påvirker arbejdslivet. Eksempelvis tyder det på, at flere medarbejdere føler sig ensomme på jobbet, sagde Finansforbundets næstformand Michael Budolfsen på konference om fremtidens arbejdsmarked på Christiansborg.
Digitalisering buldrer frem i rekordfart og skaber store forandringer i virksomhederne. Finanssektoren er en af de brancher, hvor der digitaliseres mest, og hvor forandringerne sker hurtigst. Arbejdsgange automatiseres, og der skabes bedre kundeoplevelser, men digitaliseringen har også konsekvenser for arbejdslivet, som det er vigtigt at få belyst.
Derfor har Finansforbundet, Finanssektorens Arbejdsgiverforening og Forsikringsforbundet etableret projektet "Future Work Lab – mental sundhed på fremtidens arbejdspladser" med økonomisk støtte fra Velliv Foreningen.
"Digitalisering gør det muligt at arbejde uafhængigt af tid og sted, og det udfordrer vores fællesskaber og sætter trivslen under pres", sagde Finansforbundets næstformand Michael Budolfsen, da han holdt oplæg om Future Work Lab på Dansk IT's konference om fremtidens arbejdsmarked på Christiansborg torsdag den 30. januar.
"Vores observationer er, at der sker en opbrydning af processer – den enkelte bliver specialist på sit eget funktionsområde – og en opbrydning af teams, hvor kollegerne er spredt over flere lande, eller der er free seating, hvor man ikke har en fast arbejdsstation, når man møder på jobbet om morgenen", sagde Michael Budolfsen.
Psykiske lidelser er største årsag til sygefravær
Finansforbundet er optaget af mental sundhed, fordi det er afgørende for, at man kan have et holdbart arbejdsliv. Psykiske lidelser som stress og udbrændthed udgør i dag den største årsag til sygefravær.
En undersøgelse viser, at at en stor del af de finansansatte oplever stigende ensomhed, når de går på job, sagde Michael Budolfsen på konferencen på Christiansborg.
Future Work Lab-projektet blev etableret 1. april 2019 og skal køre i tre år.
"Det handler om at få ny viden om det digitale arbejdsliv fra ledere og medarbejdere i den finansielle sektor, fordi de er eksperter i deres eget arbejdsliv", sagde Finansforbundets næstformand.
Ambitionen er at køre 10 labforløb med 200 deltagere, som i en periode observeres i forhold til organisering af arbejdet og udvikling af jobfunktioner. Forskere fra blandt andet RUC og DTU er tilknyttet projektet og vil bidrage til, at der skabes en forsknings- og videnbaseret forståelse af mental trivsel og arbejdsmiljø. Der søges netop nu om projektleder, der skal folde projektet ud i de deltagende virksomheder.