Får du mindre i løn end din kollega? Det kan du gøre
Hvordan er det nu med ligelønsloven? Kan man bruge den til at banke sin arbejdsgiver i hovedet, hvis man får mindre i løn end en kollega af det modsatte køn? Få svarene fra Finansforbundets chefjurist.
Så hvad er der af muligheder, hvis man opdager, at man får en ringere løn end en mandlig kollega i en tilsvarende stilling? Eller hvis man som mand opdager det samme med modsat fortegn?
”Man kan rejse det som en sag om betaling af forskellige løn, og man kan også kræve en godtgørelse for brud på ligelønsloven,” siger Mette Hjøllund Schousboe.
Ligelønsloven forbyder nemlig lønmæssig forskelsbehandling på grund af køn. Kvinder og mænd skal have lige løn og lige lønvilkår for samme arbejde eller for arbejde af samme værdi.
Du skal ikke nødvendigvis have det samme som din kollega
Der er dog en udfordring, understreger Mette Hjøllund Schousboe. Man skal nemlig kunne dokumentere, at det er en person, der laver det samme stykke arbejde eller det, ligelønsloven betegner som ”arbejde af samme værdi”. Og så må der ikke være objektive grunde, der kan forklare lønforskellen.
”Objektive grunde kan være, at virksomheden har en skriftlig aflønningspolitik, som beskriver, hvilke elementer de ligger vægt på, når de fastsætter aflønningen. Det kunne for eksempel være uddannelse eller erfaring, som kan vægte, og som kan begrunde forskellen,” forklarer Mette Hjøllund Schousboe.
Det betyder altså, at selvom man begge arbejder i sammen funktion, så skal lønnen ikke nødvendigvis være den samme.
”Man kan ikke altid sige, at fordi både du og jeg er kunderådgivere, så skal vi have samme løn. Der kan godt være objektive grunde fra arbejdsgiveren, der begrunder forskellen,” siger advokaten og pointerer, at det derfor kan være svært at løfte bevisbyrden i sådanne sager.
Sammen om
ligeløn
Kvinder i den finansielle sektor tjener stadig mindre end deres mandlige kolleger. Den uretfærdighed skal vi til livs. Bliv klogere på behovet for mere lige løn her.
Læs mere