Menu luk
OBS! Du er på backoffice.finansforbundet.dk, kopier ikke links herfra med henblik på distribuering i nyhedsbreve eller andre steder.

Filippa er en af få kvinder i sit job: Nu har hun et budskab til andre kvinder

Filippa Ors Nilsson har det meste af sit arbejdsliv været ene kvinde blandt mænd. Hun lader sig ikke slå ud af noget og har blandt andet lært sig selv at kode ved at se videoer på YouTube.

Hele sit arbejdsliv har Filippa Ors Nilsson været i mindretal. Hvis ikke hun har været den eneste kvinde i afdelingen, har antallet af kvindelige kolleger kunnet tælles på en hånd.

Og det er ærgerligt, mener den 42-årige Chief Sales Manager i Arbejdernes Landsbank. ”Der skal flere kvinder ind i den her branche, for vi er rigtig gode til det,” siger hun, der i dag sidder i en blækspruttefunktion, hvor hun arbejder med alt fra strategi og forretningsudvikling, til kundeevents og til at sikre, at banken lever op til kundernes krav om bæredygtige investeringer.

Inden hun kom til Arbejdernes Landsbank for ni år siden, var hun otte år i Nordea, hvor hun sad på tradergulvet sammen med 300 mænd og kun få kvinder.

”Hver gang jeg har siddet i ledergrupper, har jeg været den eneste kvinde. Og nu arbejder jeg meget i projekter, hvor jeg er den eneste kvinder og sidder ofte til møder, hvor jeg er den eneste kvinde. Sådan har det været hele min karriere,” forklarer hun.

Fillipa Ors Nilsson, Chief Sales Manager i Arbejdernes Landsbank

”Jeg har virkelig prøvet at gøre reklame og lokke andre kvinder, for det er et virkelig fedt job,” siger Filippa Ors Nilsson og understreger, at hun også mener, at kvinder er fuldt ud kvalificerede til at løfte opgaven, selvom jobbene i bankernes markets-afdelinger ofte bliver profileret som mandejob.

”Kvinder er gode til at håndtere risici. Mændene kan måske godt være mere utålmodige og samtidig lade deres tab løbe. Der tror jeg, at kvinder nogle gange kan være bedre til at have is i maven og lade gevinsterne blive større,” siger hun og understreger, at det er hendes egen ”hjemmestrikkede teori”. 

Men hun tror virkelig på, at det vil komme alle til gode, hvis mændene fik selskab af flere kvinder.

”Lige så snart der bare er to kvinder i rummet, så balancerer de problemløsninger langt bedre. Jeg tror virkelig på, at det er bedre at få afdækket problemet fra forskellige vinkler,” forklarer Filippa Ors Nilsson.

”Det lyder svært – så det vil jeg gerne”

Hendes egen vej ind i den finansielle sektor startede ved lidt af en tilfældighed. Hun er oprindeligt fra Sverige og søgte ind på både Handelshögskolan i Stockholm og CBS i København. Hun kom ind begge steder, men fik først tilbudt pladsen i København og da hun så havde været med på rustur, besluttede hun sig for at blive i København.

Mens hun læste, var hun med i et talentnetværk, som havde arrangeret et speeddatingarrangement i Nordea, hvor man kunne blive klogere på, hvad de lavede i bankens forskellige afdelinger. Og da Filippa Ors Nilsson havnede over for en obligationstrader og hørte om hans arbejdsdag, blev hun solgt. 

”Så tænkte jeg bare, det er der, det lyder så fedt. Det lyder svært og udfordrende, så det vil jeg gerne,” siger hun.

Og sådan gik det. For hun søgte ind i Nordea og endte med tæt på den selvsamme mand, hun havde mødt til arrangementet.

“The Wonderful University of YouTube”

For udfordringer er ikke noget, der bekymrer Filippa Ors Nilsson. Snarere tværtimod. Hun trives ved at lære nyt og er blandt andet ved at læse en diplomuddannelse i ledelse.

 ”Jeg er lidt af en Pippi Langstrømpe på det punkt. Hvis der er noget, jeg ikke kan finde ud af, lader jeg mig ikke slå ud. Og jeg har det med at kaste mig over ting, som jeg aldrig har prøvet for,” forklarer hun.

Det har også resulteret i flere timer på det, som hun selv betegner som ”The Wonderful University of YouTube”. For ifølge Filippa Ors Nilsson er der er ikke det, man ikke kan lære ved at se videoer på YouTube. Selv har hun blandt andet lært at programmere. Hun var nemlig med til at udvikle Arbejdernes Landsbanks valutaplatform ud fra en meget rå platform.

”Udgangspunktet var virkelig ringe. Men ved at ringe til supporteres i Filippinerne, læse nogle manualer, google og se videoer på YouTube, så lærte jeg at programmere, og jeg kunne som den eneste hele den platform på rygraden,” siger hun.

Det seneste, hun har kastet sig over, er videoer med ”de seneste PowerPoint-tricks”, som har løftet hendes præsentationer til det bedre.

”Så kommer folk og spørger mig, om jeg har været på kursus. Og så siger jeg ”nej, jeg har bare været på YouTube”,” siger hun og griner.

Finansansatte i fokus

Filippa Ors Nilsson er generelt glad for at lære nyt, og det er ikke alt, hun har kunnet lære på YouTube. Derfor er hun også glad for de mange muligheder for kurser og efteruddannelse, hun har gennem sit medlemskab af Finansforbundet. Her har hun både været på Excel-kursus, CV-kursus og taget en projektlederuddannelse i Lean Management.

”Det er skønt med de forskellige muligheder for kurser,” siger hun.

Derudover betyder den tryghed, som det giver at være med i en fagforening, også meget for Filippa Ors Nilsson.

”Man ved jo aldrig, hvad der sker i ens arbejdsliv, og så giver det bare en dejlig ro at have nogle at ringe til . Jeg har tidligere brugt Finansforbundets jurister, og de ved, hvad de taler om og er supergode til at hjælpe,” forklarer hun.

I hendes optik er det også vigtigt, at det er en fagforening, der har finansansatte i fokus.

”Det giver rigtig meget værdi, at det er vinklet til finansmedarbejdere,   og det er folk, der har forstand på vores verden og arbejder med bankverdenen til dagligt,” siger Filippa Ors Nilsson.

”Nogle gange bliver man bare nødt til at være flamingoen i rummet. Så bliver man bare nødt til at gå ind og sige ”guys, det er sådan her det er”"
- Fillipa Ors Nilsson, Chief Sales Manager i Arbejdernes Landsbank

Hjælp mig eller fyr mig

Hun er dog heller ikke bleg for selv at banke i bordet, hvis det er nødvendigt. 

Da hendes børn var små, fik hun behov for at skære ned på de mange timer og aftener med ”wining og dining”, som traderjobbet særligt dengang også bestod af.

”Jeg gik simpelthen op til en af cheferne og sagde, enten må I hjælpe mig, eller også må I fyre mig,” fortæller hun. Resultatet blev, at hun fik lov til at gå på deltid, selvom det dengang var helt unikt. Igen peger hun på det faktum, at hun var en af de eneste kvinder i en mandsdomineret verden.

Og det kan til tider være ensomt, forklarer Filippa Ors Nilsson. Men det er ikke ensbetydende med, at hun går i et med væggen, når hun er på arbejde. Snarere tværtimod. 

Hun peger på sin hvide silkeskjorte og sorte jakke og forklarer, at det faktisk er utraditionelt, at hendes tøj er så nedtonet. Ofte går hun nemlig i farver, og hun tager hellere end gerne et pink jakkesæt på.
”Nogle gange bliver man bare nødt til at være flamingoen i rummet. Så bliver man bare nødt til at gå ind og sige ”guys, det er sådan her det er”,” siger hun med et grin.

Det kvindelige modspil

Det kvindelige modspil hun af og til kan savne i sit arbejdsliv, sørger hun til gengæld for at dyrke i sit privatliv. 

Hun dyrker landevejscykling på et cykelhold bestående af udelukkende kvinder.

”Det er et unikt netværk med en masse spændende kvinder med på holdet i alle mulige forskellige, ofte høje stillinger. Så kører vi 60-80 km på træningsture to gange om ugen. Jeg elsker det fysiske, som man kan gøre sammen med andre,” siger Filippa Ors Nilsson.

Seneste nyt