Her er hver tredje ansat plus 55 år
Fortsætte arbejdet i Spar Nord eller tidlig pension? Banken ønsker, at mange vælger det første, og det er der mange gode grunde til. Især en er afgørende.
Mange overvejer tidlig pension
Blandt finansansatte er det generelt 60 pct. af de +55-årige, der forventer at gå på pension mindst ét år før folkepensionsalderen. Heraf forventer 12 pct. at gå mere end 5 år før tid.
At føle sig værdsat af arbejdsgiveren, fleksibilitet og at have det godt mentalt er afgørende for, om at bliver på jobbet længere.
Det viser en undersøgelse blandt Finansforbundets medlemmer.
Sig det bare
Derfor arbejder banken særligt opmærksomt med at fastholde de erfarne medarbejdere og det er fast procedure, at man ved 55-års alderen bliver spurgt af sin leder, om man har gjort sig tanker om sin seniorkarriere, fortæller HR-direktør i Spar Nord, Kim Kastrupsen:
”Hvis man så slet ikke synes, det er relevant for en selv på det tidspunkt, tager man bare snakken, når det bliver relevant. Målet er at sikre, at man i tide får taget snakken og gør den enkelte opmærksom på, at vi har en seniorpolitik og gerne så vidt muligt vil komme forskellige ønsker – fx om nedsat tid – i møde."
Psykologisk tryghed
Jannie Skovsen er glad for, at ønsker afdækkes, men hun peger på, at det er en sårbar samtale, som kan være svær for lederen at tage hul på.
Økonomien på plads
For mange af de erfarne medarbejdere er økonomien på plads, så de kan vælge at stoppe.
”De kan vælge at forlade arbejdsmarkedet, hvis de vil og ikke synes, det er attraktivt at blive ved med at arbejde. Og her skal man være meget opmærksom på, at livet også har mange faser blandt de erfarne, som er lige så forskellige som alle andre,” siger Jannie Skovsen.
Finansforbundet har i en medlemsundersøgelse afdækket, at de erfarne lægger allermest vægt på mentalt helbred og den behandling, de får af ledelse og virksomhed, når de vurderer, om de skal blive ved med at arbejde.
Pensionstrussel: Det skal der til for at holde på erfarne medarbejdere
”Arbejdsgiverne skal virkelig gøre sig umage for at gøre sig endnu mere lækre for de erfarne, hvis de vil holde på dem,” konstaterer kredsformanden.
Kim Kastrupsen er enig i, at det kræver særlige tiltag at holde på de erfarne:
”Det arbejde skal vi fortsætte, jeg synes, vi er godt i gang det. Men det er rigtigt, at vi skal gøre os lækre og attraktive for at holde på dem, og også for at få fat i de unge i det jobmarked, vi har i øjeblikket. Værdier, image og omdømme betyder meget – og det kræver dygtige ledere at tiltrække og fastholde medarbejdere i al almindelighed.”
Sammen om
arbejdslivet
Arbejdslivet er ikke altid snorlige. Forskellige begivenheder kan gøre, at arbejdslivet tager en uventet drejning. Her skal den enkelte mødes med tillid, respekt og fællesskab.
Læs mere