Hver femte dansker lider af overset problem: Storrumskontorer gør det sværere
Hver femte dansker i job har svært ved at høre, og arbejdet i storrumskontorer gør ikke hverdagen lettere. Nu vil nyt projekt gøre op med fordommene.
Belastende lyde
Foreningen ville gerne slå et slag for, at høreproblemer er mere end den enkeltes ansvar. For hvor mange virksomheder har politikker om eksempelvis synsproblemer – skærmbriller, særlige skærme osv. – får høreudfordringer nærmest ingen opmærksomhed.
"Vi vil gerne lægge op til, at arbejdsstedet skal gøre arbejdsforholdene bedre og styrke psykisk arbejdsmiljø og trivsel for ansatte med høreproblemer. Et høretab er ofte aldersbetinget, og opstår gradvist, når man har passeret de 50, men det kan tage flere år først at opdage, at der er noget galt, og dernæst erkende. Det er forbundet med tabu at være høreskadet," lyder det fra Tue Lindqvist.
Der er ikke foretaget nogle undersøgelser, der direkte kobler arbejdet i et storrum sammen med en stigende risiko for høreskader. Der er dog flere ting i et storrum, der sætter hjernen under pres – flere forstyrrelser i form af blandt andet lyde og larm.
"Jo flere lyde, der er, som ørene skal sortere fra, jo værre er det. Det kan være hyletoner, tastaturer, kaffemaskiner eller andre ting. Det er generelt mere belastende at arbejde i et storrumskontor end i et mindre. Folk har eksempelvis flere sygedage, så lur mig, om de højere lyde ikke også påvirker en mentalt," siger Tue Lindqvist.
Høreudfordret i Nykredit tog initiativ
Helle Klærke Kjærgaard har været i Nykredit-koncernen i 28 år. De første 25 i Nykredit og de seneste tre år i Totalkredit. Hun er cand.merc fra dengang, CBS hed Handelshøjskolen, og hun arbejder med at softwareteste nye it-systemer.
Og så har hun i 10 år døjet med et arveligt høretab, der spænder ben for hende i hverdagen.
Hun læste om, at Høreforeningen ledte efter virksomheder til projektet og tænkte, at det var en oplagt problemstilling at bringe ind i Nykredit, hvor der sidder op mod 50 i hendes storrum.
"Jeg har selv høreapparater, og min erfaring med høretab gjorde, at jeg vidste, det var et problem. Jeg talte med vores arbejdsmiljøorganisation før sommer, og efter sommer blev der indkaldt til to workshops, hvor 15-18 kolleger mødte op. At se de andre gav mig en følelse af ”puha, det er ikke kun mig, der døjer med det,” forklarer hun.
Åbenhed vil gøre det nemmere
Hvis man oplever nedsat hørelse, opfordrer Helle Klærke Kjærgaard, at man taler med sine omgivelser om det. Både for at sikre, at kollegerne ikke tror, man er arrogant eller dum, fordi man ikke svarer, men også for at normalisere høreudfordringer og gøre det lige så almindeligt som at bruge briller.
"Jeg håber, at projektets resultater bliver bredt ud over hele Nykredit, så vi får skabt åbenhed og ændret kulturen omkring det at være høreudfordret medarbejdet i en stor virksomhed – gerne ind i vores HR-politikker omkring trivsel, stress eller seniorpolitik, samt at folk søger hjælp noget tidligere. Det vil ikke løse problemet, men det vil hjælpe utrolig meget, hvis vi talte noget mere om det. Det ville sende et signal om, at man tog problemet alvorligt," siger Helle Klærke Kjærgaard.
Tue Lindqvist tilføjer, at det også i forhold til manglen på arbejdskraft giver god mening at have fokus på at forbedre forholdene kolleger med høreskader:
"Der er mange på arbejdsmarkedet, der har store udfordringer med det, og man tager det alvorligt. Jeg håber, at projektet kan være med til at af-tabuisere og gøre høreskader mere håndgribeligt. Også i takt med at pensions- og levealder stiger, får flere et længere arbejdsliv med nedsat hørelse. Både for deres og arbejdspladsens skyld bør man have fokus på at forbedre deres trivsel," mener han.
Hvor kan du få hjælp?
Et godt lydmiljø på kontoret kræver både noget af den enkelte og arbejdspladsen.
Hvis du oplever symptomer på nedsat hørelse, eksempelvis problemer med at høre samtaler, eller hvis du mærker en konstant ringen for ørerne (tinnitus), er det vigtigt at tage det alvorligt.
Start med at kontakte din læge eller en øre-næse-halslæge for en screening af din hørelse. Jo tidligere, du sætter ind over for en høreskade, jo bedre kan du forhindre yderligere skader og få dig bedre muligheder for at tilpasse din arbejdssituation.
Du kan finde mere information og praktiske råd hos Høreforeningen, og du kan også blive klogere på lydniveauerne ved at se denne flyer med en sammenligning mellem decibel og hverdagssituationer, som viser, hvor længe du kan tåle at høre på det.