Ny ansættelseskontrakt? Det skal du være obs på
Det er ikke ligegyldigt, hvad du skriver under på i din ansættelseskontrakt. Og der er nogle ting, du skal være ekstra opmærksom på - både hvis du er ansat på en overenskomst eller med en individuel kontrakt, påpeger Finansforbundets chefjurist.
Har styr på det basale
Hun forklarer, at der i lovgivningen er lavet en minimumsliste, der opremser de ting, der skal fremgå af en ansættelseskontrakt. Det gælder blandt andet praktiske ting som, hvornår man begynder i jobbet og arbejdstiden. Det plejer dog ikke at være der, der opstår problemer.
”De helt basale ting kan arbejdsgiverne godt finde ud af,” siger Mette Hjøllund Schousboe.
Hun understreger samtidig, at en lang række af de ting også er implementeret i Finansforbundets overenskomst, og derfor automatisk vil gælde for dig, hvis du bliver ansat på overenskomst.
Ugyldige varsler
I stedet oplever medarbejderne i Finansforbundets juridiske afdeling, hvor de læser mange ansættelseskontrakter igennem for medlemmer, at der kan være problemer, når det kommer til blandt andet opsigelsesvarsler.
”Hvis arbejdsgiverne begynder at forlænge varslerne, kan de komme til at gøre det på en ugyldig måde. Det er noget, vi ofte påpeger,” fortæller Mette Hjøllund Schousboe.
Hun forklarer, at lønmodtageren kan sige op med en måneds varsel under hele sin ansættelse, mens arbejdsgiverens varsel stiger.
”Der kan arbejdsgiveren komme til at lave ugyldige forlængelser, hvis de eksempelvis siger, at nu er opsigelsesvarslet seks måneder for os begge. Det er ugyldigt,” understreger hun.
Hun peger også på, at nogle arbejdsgivere kan komme til at kludre i varslingen af ferie i forsøget på at undgå at betale feriegodtgørelse til medarbejdere, der ikke længere er ansat.
”Hvis en arbejdsgiver skriver, at ”hvis du bliver sagt op, kære medarbejder, så kan vi varsle alt din ferie til afholdelse med en måneds eller en uges varsel,” så er det ikke korrekt. Det må man ikke. Det er i strid med ferieloven,” siger chefjuristen.
Få alt udleveret
Hun understreger, at det også er vigtigt at være opmærksom, hvis der i ansættelseskontrakten henvises til andre dokumenter.
”Hvis der bare henvises til personalehåndbøger og politikker, så er det vigtigt at få dem udleveret, så man ved, hvad vilkårene er,” siger hun.
Mette Hjøllund Schousboe pointerer, at man kan overveje, om noget er så vigtigt for en, at det skal føres ind i kontrakten, selvom det står i en personalehåndbog.
”Fordi når det ikke står direkte nævnt i kontrakten, så kan det også ændres, uden at man kan anfægte det,” forklarer hun.
Ansat på individuel kontrakt? Her skal du være ekstra obs
Især hvis man er ansat på individuel kontrakt og selv forhandler sine vilkår, skal man være opmærksom, forklarer Mette Hjøllund Schousboe. Kontraktansatte er nemlig ikke omfattet af alle bestemmelser i overenskomsten.
”For kontraktansatte er det særlig relevant, fordi de ikke kan støtte sig til overenskomsten, så er der noget, der er afgørende vigtigt for en, vil jeg anbefale, at man får det skrevet ind,” siger hun.
Det kan eksempelvis være barselsrettigheder, eller hvor mange dage man kan blive hjemme, når børnene er syge.
”Nogle gange kan det være svært, fordi det jo ikke er en populær ting at sige, at man gerne vil have sine rettigheder ved børn sygdom oplistet. Men det er bare rigtig vigtigt at få gjort, hvis man tænker, at det er noget, man kan få brug for,” siger Mette Hjøllund Schousboe.
Det samme gør sig gældende i forhold til ret til fratrædelsesgodtgørelse. Her har man alene ret til fratrædelsesgodtgørelse efter funktionærloven. Det skal således fremgå direkte af ansættelseskontrakten, hvis man skal have ret til yderligere godtgørelse.
”Har man tidligere været omfattet af overenskomsten regler omkring ekstra fratrædelsesgodtgørelse og pensionsbidrag, anbefaler vi, at man sikrer sig at denne ret fortsætter, når man bliver kontraktansat” siger Mette Hjøllund Schousboe.
Der er desuden mange kontraktansatte, hvor der er aftalt en kunde- og/eller konkurrenceklausul, som led i ansættelsen.
”Vi gør meget ud af at forklare medlemmerne, der bliver præsenteret for en kunde- eller konkurrenceklausul, hvad det betyder for dem, og hvor byrdefuldt det er at acceptere en sådan klausul i forhold til at komme videre i et fremtidigt job,” siger Mette Hjøllund Schousboe og fortsætter:
”Vi anbefaler dem at forsøge at få klausulen forhandlet ud eller få begrænset hvor lang tid klausulen skal være gældende. Samtidig sker det også, at vi opdager klausuler, der er ugyldige, idet de ikke overholder ansættelsesklausulens lovens regler.”