Katalog over data: Værktøjer til at få overblik over brug af medarbejdernes data
Der er behov for, at vi styrker vores fælles sprog om data - både indsamlingen og brugen af den. Det skal styrke dialogen med medarbejdere, tillidsvalgte, ledelser og sikre, at virksomheder arbejder etisk med data og involverer medarbejderne.
Indsamler virksomhederne GPS-data fra mobiltelefoner, hvordan og hvor længe opbevares det i givet fald - og hvad er forskellen på stam-, lokations og biometriske data?
For at svare på de spørgsmål og for at styrke vidensniveauet, så har Finansforbundet udarbejdet et katalog over forskellige typer af data, som indsamles og anvendes i forskellige scenarier.
Finansforbundet har også udviklet et katalog over cases fra virkeligheden, hvor medarbejderdata anvendes.
Hver dag sætter vi digitale fodspor i vores arbejdsliv. Sporene kaldes medarbejderdata og fortæller blandt andet noget om, hvem vi er, hvornår vi arbejder, hvordan vi arbejder og med hvem.
Medarbejderdata kan bruges til at effektivisere arbejdsprocesser, tildele opgaver og forbedre trivsel og arbejdsmiljø. De kan også bruges til at vurdere, hvem der skal ansættes, forfremmes, have lønstigninger eller fyres.
Finansforbundet er optaget af at sikre en ansvarlig og etisk brug af data - og det kræver bl.a. større indsigt hos både arbejdsgivere og det faglige system i forhold til at kunne tage dialogerne og træffe de rigtige beslutninger om brugen af data på vores adfærd.
Forskellige typer af data
Stamdata
Stamdata er typisk persondata og dækker over de oplysninger, der er direkte knyttet til medarbejdernes identitet og ansættelse. Det er typisk helt basale oplysninger om medarbejderne og det konkrete ansættelsesforhold. Denne type data indsamles og opbevares primært af HR-afdelingen og bruges til administration, lønudbetalinger og medarbejderudvikling.
Lokationsdata
En anden type af data, som arbejdspladsen kan indsamle, er lokationsdata om medarbejderens fysiske placering. Det kan både være simple data i form af adgangskort mv., eller mere detaljerede lokationsdata, ved f.eks. at trække data fra medarbejderens arbejdsmobiltelefon eller fra arbejdspladsens køretøjer.
Systemdata
Virksomheden kan også logge på medarbejdernes aktivitet i virksomhedens systemer
I kataloget findes flere eksempler på typer af data.
Baggrund:
Datakataloget er udarbejdet i 2024 af medlemmerne af det politiske ansvarsområde Arbejdsmarked, Mangfoldighed og Digitalisering (AMD).
Formålet med værktøjet er at skabe et overblik over forskellige typer af medarbejderdata, der indsamles, opbevares og evt. bringes i anvendelse af den individuelle virksomhed.