Stor ændring i job og kompetencer i pengeinstitutter og realkredit
På ti år er andelen af ansatte med erhvervsuddannelse faldet markant, mens flere har lange videregående uddannelser. Samtidig fylder kundekontaktfunktioner mindre – og IT og specialisering rykker frem.
I takt med udviklingen i pengeinstitutter og realkredit har kravene til medarbejdernes funktioner og uddannelsesbaggrunde ændret sig. Nye tal viser en tydelig bevægelse væk fra bredt funderede generalistroller og mod mere specialiserede, analytiske og teknologisk funderede jobprofiler.
Både arbejdsfunktioner og uddannelsesbaggrunde blandt ansatte i pengeinstitutter og realkredit har undergået en markant forandring over de seneste ti år – og forskellen er særligt tydelig blandt yngre medarbejdere.
Fra kundekontakt til specialisering og IT
I 2013 arbejdede næsten halvdelen af de ansatte – 47 pct. – med kundekontakt og rådgivning. Ti år senere er andelen faldet til 39 pct.. Samtidig er andelen i stabs- og specialistfunktioner steget fra 45 pct. til 50 pct., og andelen inden for IT er vokset fra 9 pct. til 11 pct..
Udviklingen afspejler, at flere arbejdsopgaver i pengeinstitutter og realkredit er blevet digitaliseret, automatiseret eller flyttet til selvbetjeningsløsninger. Det skaber øget efterspørgsel på medarbejdere, der arbejder med analyse, risikostyring, forretningsudvikling, teknologi og compliance. Kundekontakt er stadig vigtig, men fylder relativt mindre i den samlede beskæftigelse.
Markant forskydning i uddannelsesniveau
I 2013 havde 60 pct. af de ansatte i pengeinstitutter og realkredit højst en erhvervsuddannelse. I 2023 er andelen faldet til 41 pct.. Forskellen bliver endnu tydeligere, når fokus rettes mod de nyansatte.
Blandt ansatte i alderen 30-35 år har kun 18 pct. højst en erhvervsuddannelse, mens hele 43 pct. har en lang videregående uddannelse. Udviklingen viser, at kompetencekravene til nye medarbejdere er vokset betragteligt, og at rekrutteringen i stigende grad retter sig mod akademiske profiler.
Et strukturelt skifte – og et kig mod fremtiden
Udviklingen peger på, at pengeinstitutter og realkredit befinder sig i en langsigtet omstilling. Opgaverne ændrer karakter, og medarbejdernes faglige baggrunde følger med. Mange af de kompetencer, der tidligere har været dominerende, suppleres nu i stigende grad med analytiske, digitale og systemiske kompetencer.
Finansforbundets kompetenceundersøgelse Fremtidens finansielle arbejdsmarked 2024 giver et samlet billede af udviklingen over det seneste årti og tegner konturerne af de kompetencer, der bliver centrale i årene frem.
Læs analysen her: finansforbundet.dk/fremtidens-finansielle-arbejdsmarked-2024
"Der er tale om et markant strukturelt skifte i, hvem der arbejder i pengeinstitutter og realkredit – og hvad de bliver ansat til at kunne. Det understreger behovet for, at virksomhederne i sektoren ikke alene fokuserer på rekruttering, men også arbejder målrettet med at fastholde medarbejdere, understøtte intern mobilitet og styrke kompetenceudviklingen i takt med, at kravene til jobindhold ændrer sig.."
— Klaus Mosekjær Madsen, cheføkonom i Finansforbundet
Key takeaways
arbejder i dag med kundekontakt og rådgivning
I 2013 var andelen 47 pct.. Specialist- og IT-funktioner fylder nu mere i pengeinstitutter og realkredit.
af de ansatte har højst en erhvervsuddannelse
I 2013 var andelen 60 pct.. Udviklingen viser et klart kompetenceløft i pengeinstitutter og realkredit.
af de 30-35-årige har en lang videregående uddannelse
Blandt yngre medarbejdere i pengeinstitutter og realkredit ses den tydeligste forskydning.
Data
Tallene stammer fra Finansforbundets kompetenceundersøgelse Fremtidens finansielle arbejdsmarked 2024. Du kan læse mere om undersøgelsen her:
https://finansforbundet.dk/dk/tal-og-analyser/arkiv-tal-og-analyser/fremtidens-finansielle-arbejdsmarked-2024/