Menu luk
OBS! Du er på backoffice.finansforbundet.dk, kopier ikke links herfra med henblik på distribuering i nyhedsbreve eller andre steder.

Kompetenceundersøgelse: Status og Behov i Finanssektoren

Finansansatte vurderer deres nuværende kompetencer højt, men oplever usikkerhed og barrierer for at udvikle sig til fremtidens krav.

20. dec. 2024
5 min
Af Klaus Mosekjær Madsen,  
kmm@finansforbundet.dk

Finansforbundet har netop gennemført en spørgeskemaundersøgelse med deltagelse af 1.639 medlemmer, som kaster lys over medlemmernes muligheder og udfordringer i forhold til efter- og videreuddannelse.

Undersøgelsen viser et nuanceret billede af styrker og svagheder på området. Mens 76 pct. af medlemmerne vurderer, at deres arbejdsplads tilbyder relevante muligheder for kompetenceudvikling, er det bekymrende, at 22 pct. svarer, at de helt eller delvist ikke oplever, at deres arbejdsplads tilbyder den efter- og videreuddannelse, som kræves for, at de kan bestride deres arbejde. Det er altså mere end hver femte ansat, som oplever, at deres arbejdsplads ikke klæder dem ordentligt på til fremtiden.

På den positive side angiver hele 89 pct. af medlemmerne, at de i høj eller meget høj grad har de kvalifikationer, som er nødvendige for at bestride deres job i dag. Til gengæld falder andelen til 67 pct., når medlemmerne skal se to år ud i fremtiden. Det viser tydeligt, at der er et klart behov for løbende kompetenceudvikling og en mere systematisk tilgang til at sikre fremtidige kvalifikationer.

Samtidig er 50 pct. af medlemmerne i tvivl om, hvilken uddannelse der faktisk er relevant for deres karriere, hvilket kan gøre det svært at træffe de rette valg, med mindre der er en god og løbende dialog med arbejdspladsen.

 De fem vigtigste pointer fra undersøgelsen er:

  • 76 pct. oplever, at deres arbejdsplads tilbyder relevante uddannelsesmuligheder, men 22 pct. gør ikke.
  • 89 pct. føler sig kvalificerede til deres nuværende job, men kun 67 pct. vurderer, at de vil være det om to år.
  • 50 pct. er i tvivl om, hvilken uddannelse, der er mest relevant for dem.
  • 47 pct. bekymrer sig over, at arbejdsopgaver hober sig op under uddannelse.
  • 18 pct. af medlemmerne svarer, at de ikke er interesseret i at deltage i efter og videreuddannelse.

En yderligere udfordring ligger i balancen mellem arbejdsliv og uddannelse. Hele 47 pct. bekymrer sig for, at arbejdsopgaverne hober sig op under deres fravær, og 31 pct. siger at de ikke har tid pga. private forpligtelser. Dette understreger behovet for at indtænkte kompetenceudviklingen som en smidig del af hverdagen.

Resultaterne af undersøgelsen viser tydeligt, at mens mange arbejdspladser tilbyder kompetenceudvikling, er der en stor gruppe, der ikke får tilstrækkelig støtte. Det er afgørende, at virksomheder og ledere arbejder aktivt for at reducere barriererne og sikre, at alle medarbejdere får de rette muligheder for at udvikle sig og bidrage til deres arbejdsplads i fremtiden.

Key takeaways

76 pct.

oplever, at deres arbejdsplads tilbyder relevante uddannelsesmuligheder, men 22 % gør ikke.

89 pct.

føler sig kvalificerede til deres nuværende job, men kun 67 % vurderer, at de vil være det om to år.

47 pct.

bekymrer sig over, at arbejdsopgaver hober sig op under uddannelse.

Data

Tallene er baseret på en repræsentativ medlemsundersøgelse blandt Finansforbundets medlemmer udført af Epinion. 

1.639 medlemmer har deltaget i undersøgelsen. 

Kontakt

31 10 10 02

Klaus Mosekjær Madsen

Senior Økonom

kmm@finansforbundet.dk