Menu luk
OBS! Du er på backoffice.finansforbundet.dk, kopier ikke links herfra med henblik på distribuering i nyhedsbreve eller andre steder.

Alle ønsker drøftes

Birgitte Abildgaard var med i delegationen fra Finansforbundet Kreds Øst, da Finansforbundet holdt aftalekonference forud for de kommende overenskomstforhandlinger i september. En dag med vigtige samtaler, der ender med et koncentrat, som afspejler medlemmernes ønsker på tværs af sektoren.

30. okt. 2024
3 min

”Dér har vi vores ønske!”

Ideelt set ville hver eneste tillidsrepræsentant kunne genfinde og udpege sine egne input til den kommende overenskomstforhandling i det endelige resultat. 

Men naturligvis er det ikke muligt at få alt med fra Finansforbundets ni kredse og samtlige arbejdspladser i de krav, der tages med til forhandlingsbordet.

Det ved Birgitte Abildgaard, der medlem af kredsbestyrelsen i Finansforbundet Kreds Øst og kender processen i forbindelse med ny overenskomst indgående.

En meget vigtig dag

Senest var hun blandt de 68 delegerede fra Finansforbundet, der deltog i aftalekonference i Nyborg i september. Her arbejdede alle videre med de ønsker, som tillidsrepræsentanter har indsamlet blandt medlemmerne og bearbejdet i kredsene.

”Det er en meget vigtig dag. En dag med masser af dialog på tværs af kredsene og med formandskabet, ligesom der er arbejdsgrupper, hvor vi alle bliver klogere på hinandens ønsker.”

Selv var Birgitte Abildgaard i en gruppe, hvor man drøftede arbejdstid:

”Det er meget givende og vigtigt for den fælles forståelse at få historierne fra andre kredse og andre arbejdspladser. Fx har dem, der sidder med it nogle udfordringer med rådighedsvagter, som man forstår på en ny måde, når den enkelte fortæller.”

Det ændrer ikke på, at der ikke er plads til alle ønsker – eller enighed om dem:

”Dilemmaet er, at der er så mange ønsker i mange forskellige retninger. Men når man lytter og har åbent sind, kommer man videre med et kompromis. Det hele er jo en stor forhandling. Først internt i kredsen, så i forbundet, så med arbejdsgiverne.”

Ude ved dit skrivebord

”Forud for aftalekonferencen havde vi i maj miniaftalekonference i kredsen. Alle tillidsvalgte var inviteret, vi var med otte personer fra Sparekassen Sjælland-Fyn. Det er der, vi i kredsen virkelig får afprøvet vores ideer og talt dem igennem med hinanden. Vi tager på den måde baglandet med ind i hjertet af forhandlingerne.”

Det er særligt vigtigt, fordi kredsen favner så mange forskelligartede virksomheder.

”Vi har faktisk meget forskellige afsæt i kredsen. Vi er fordelt i banker, sparekasser, it-centraler, realkredit- og finansieringsselskaber. Derfor er vi omhyggelige med at processen begynder helt ude ved den enkeltes skrivebord.”

Tålmodighed, meget af den


Selv om det ikke er en enkel proces, er der en ingrediens, som kan hjælpe gevaldigt, fortæller Birgitte Abildgaard:

”Tålmodighed. Det er faktisk uundværligt, når det handler om politiske processer. Nogle gange skal det siges mange gange, før man får nok med på sin ide. Det kan tage år.”

Således har hun selv oplevet at være med til at give input, som gik hele vejen og kom med i den endelige overenskomst – og det kræver naturligvis at arbejdsgiveren også i sidste ende accepterer det.

”Vi gav input til det punkt i den nuværende overenskomst, der handler om, at medarbejdere har mulighed for at få tillidsrepræsentant med til samtaler om sygefravær. Det er noget, vi har praktiseret længe i Sparekassen, og det fungerer rigtig godt hos os. Det er ofte en følelsesladet samtale for den berørte, og det kan være rigtig godt at have en, der ikke er nært pårørende og kender reglerne, ved sin side.”

Den nye overenskomst skal efter planen forhandles på plads i marts.

Seneste nyt